Składniki
-500 g mąki pszennej
-250 ml mleka
-25 g świeżych drożdży
-3 żółtka
-90 g masła
-90 g cukru
-1,5 łyżeczki cukru waniliowego
-szczypta soli
Masa makowa:
-200 g maku
-50 g miodu
-40 g masła
-1 łyżeczka cukru z wanilią
-dowolne ulubione bakalie:
rodzynki, daktyli, śliwki,orzechy włoskie, migdały.
-kandyzowana skórka pomarańczowa
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Masa makowa:
Mak zalewamy wrzącą wodą i gotujemy około 20 minut, aż będzie miękki.
Odstawiamy na godzinne. Odcedzamy przez gazę i dokładnie odciskamy.
Mielimy dwa razy.
Jeśli posiadasz mielony mak wystarczy zalać wrzącą wodą odstawić na godzinę następnie odcisnąć przez gazę.
Bakalie i orzechy drobno siekamy przekładamy do maku.
Masło roztapiamy z miodem dodajemy bakalie mieszamy i przekładamy do maku.
Taką masę można od razu użyć lub przechowywać do kliku dni w lodówce lub zamrozić.
Drożdżówki:
Masło roztapiamy pozostawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy rozczyn z drożdży łyżki cukru mleka i maki pozostawiamy przykryty w ciepłym miejscu. (-> rozczyn z drożdży).
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, gdy objętość rozczynu zwiększy się dwukrotnie wlewamy go do miski z mąką dodajemy: utarte żółtka resztę mleka sól i wyrabiamy ciasto bardzo dokładnie, aż będzie gładkie i odstawać do ręki, kiedy ciasto jest dokładnie wyrobione powoli stopniowo cały czas, wyrabiając dodajemy roztopione i ostudzone masło dokładnie mieszamy wyrównujemy przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godz. (ciasto możemy wyrobić również mikserem za pomocą haka).
Po około godzinie, kiedy ciasto wyrośnie wyjmujemy z miski i dzielimy na dwie części każdą rozwałkowujemy na równy prostokąt smarujemy nadzieniem zawijamy w rulon od najdłuższego boku.
Roladę kroimy na równe kawałki.
Na środku każdego kawałka za pomocą np. trzonka od łyżki robimy wgłębienie.
Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia, zachowując odstępy.
Odstawiamy na 15 min do ponownego wyrośnięcia w międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180C.
Bułeczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem pieczemy około 15-20 min.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka