Drożdżówki z makiem

Drożdżówki z makiem przepyszne puszyste i mięciutkie. Znikają błyskawicznie.
Idealne na drugie śniadanie do kawy lub herbaty.

Drożdżówki z makiem przepyszne puszyste i mięciutkie.

Drożdżówki z makiem przepyszne puszyste i mięciutkie.
Znikają błyskawicznie.
Idealne na drugie śniadanie do kawy lub herbaty.

Składniki

-500 g mąki pszennej
-250 ml mleka
-25 g świeżych drożdży
-3 żółtka
-90 g masła
-90 g cukru
-1,5 łyżeczki cukru waniliowego
-szczypta soli
Masa makowa:
-200 g maku
-50 g miodu
-40 g masła
-1 łyżeczka cukru z wanilią
-dowolne ulubione bakalie:
rodzynki, daktyli, śliwki,orzechy włoskie, migdały.
-kandyzowana skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Masa makowa:
Mak zalewamy wrzącą wodą i gotujemy około 20 minut, aż będzie miękki.
Odstawiamy na godzinne. Odcedzamy przez gazę i dokładnie odciskamy.
Mielimy dwa razy.
Jeśli posiadasz mielony mak wystarczy zalać wrzącą wodą odstawić na godzinę następnie odcisnąć przez gazę.
Bakalie i orzechy drobno siekamy przekładamy do maku.
Masło roztapiamy z miodem dodajemy bakalie mieszamy i przekładamy do maku.
Taką masę można od razu użyć lub przechowywać do kliku dni w lodówce lub zamrozić.
Drożdżówki:
Masło roztapiamy pozostawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy rozczyn z drożdży łyżki cukru mleka i maki pozostawiamy przykryty w ciepłym miejscu. (-> rozczyn z drożdży).
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, gdy objętość rozczynu zwiększy się dwukrotnie wlewamy go do miski z mąką dodajemy: utarte żółtka resztę mleka sól i wyrabiamy ciasto bardzo dokładnie, aż będzie gładkie i odstawać do ręki, kiedy ciasto jest dokładnie wyrobione powoli stopniowo cały czas, wyrabiając dodajemy roztopione i ostudzone masło dokładnie mieszamy wyrównujemy przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godz. (ciasto możemy wyrobić również mikserem za pomocą haka).
Po około godzinie, kiedy ciasto wyrośnie wyjmujemy z miski i dzielimy na dwie części każdą rozwałkowujemy na równy prostokąt smarujemy nadzieniem zawijamy w rulon od najdłuższego boku.
Roladę kroimy na równe kawałki.
Na środku każdego kawałka za pomocą np. trzonka od łyżki robimy wgłębienie.
Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia, zachowując odstępy.
Odstawiamy na 15 min do ponownego wyrośnięcia w międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180C.
Bułeczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem pieczemy około 15-20 min.

Drożdżówki z makiem prosty przepis

Smacznego 💛

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close