Bułki do burgerów
Bułeczki wychodzą mięciutkie i przepyszne. 🍔
Mini burgery robię z połowy porcji.
Składniki
- 0,5 kg mąki typ 550
- 250 g mleka
- 20 g drożdży
- 1 jajko
- 11 g soli
- 15 g cukru
- 70 g masła
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- sezam biały
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło roztapiamy pozostawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy rozczyn z drożdży łyżki cukru mleka i mąki pozostawiamy przykryty w ciepłym miejscu.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, gdy objętość rozczynu zwiększy się dwukrotnie wlewamy go do miski z mąką dodajemy: jajka pozostałe mleko sól i wyrabiamy ciasto bardzo dokładnie, aż będzie gładkie i odstawać do ręki, kiedy ciasto jest dokładnie wyrobione powoli stopniowo cały czas, wyrabiając dodajemy roztopione i ostudzone masło dokładnie mieszamy wyrównujemy przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godz. (ciasto możemy wyrobić również mikserem za pomocą haka).
Po około godzinie, kiedy ciasto wyrośnie wyjmujemy z miski robimy kuleczki do mini burgerów około 12 gramowe, a do burgerów około 100 g układamy na blaszce do pieczenia delikatnie spłaszczmy przykrawamy ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 min.
Bułeczki smarujemy roztrzepanym zółtkiem z mlekiem posypujemy sezamem i pieczemy w piekarniku w 180 C około 15 min. Studzimy.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka
Pingback: Mini cheeseburgery - Cytrynowa Babeczka