Bułki do burgerów

Bułki do burgerów przepis

Bułki do burgerów

Bułeczki wychodzą mięciutkie i przepyszne. 🍔
Mini burgery robię z połowy porcji.

Składniki

  • 0,5 kg mąki typ 550
  • 250 g mleka
  • 20 g drożdży
  • 1 jajko
  • 11 g soli
  • 15 g cukru
  • 70 g masła

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • sezam biały

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło roztapiamy pozostawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy rozczyn z drożdży łyżki cukru mleka i mąki pozostawiamy przykryty w ciepłym miejscu.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, gdy objętość rozczynu zwiększy się dwukrotnie wlewamy go do miski z mąką dodajemy: jajka pozostałe mleko sól i wyrabiamy ciasto bardzo dokładnie, aż będzie gładkie i odstawać do ręki, kiedy ciasto jest dokładnie wyrobione powoli stopniowo cały czas, wyrabiając dodajemy roztopione i ostudzone masło dokładnie mieszamy wyrównujemy przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godz. (ciasto możemy wyrobić również mikserem za pomocą haka).
Po około godzinie, kiedy ciasto wyrośnie wyjmujemy z miski robimy kuleczki do mini burgerów około 12 gramowe, a do burgerów około 100 g układamy na blaszce do pieczenia delikatnie spłaszczmy przykrawamy ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 min.
Bułeczki smarujemy roztrzepanym zółtkiem z mlekiem posypujemy sezamem i pieczemy w piekarniku w 180 C około 15 min. Studzimy.

Bułki do burgerów przepis
Mini cheeseburgery przepis

Smacznego 💛

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

1 thoughts on “Bułki do burgerów”

  1. Pingback: Mini cheeseburgery - Cytrynowa Babeczka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close