Składniki
około 30 szt.
Ciasto na pierogi:
-450 g mąki pszennej
-250 ml gorącej wody
-20 ml oleju
-szczypta soli
Farsz :
-400 g kapusty kiszonej
-45 g suszonych grzybów np. borowików
-1 średnia cebula
-2 liście laurowe
-2 ziela angielskie
-3 ziarenka pieprzu
-2 kulki jałowca
-1 szklanka wody
-sól pieprz
-olej
Sposób przygotowania
Farsz:
Suszone grzyby płuczemy zalewamy wodą moczymy kilka godzin a najlepiej przez cała noc. Następnie gotujemy około 20 – 30 min. Grzyby odsączamy zostawiając płyn następnie kroimy w drobne kawałki.
Kapustę kiszoną odciskamy jak jest mocno kwaśna płuczemy wodą następnie drobno kroimy.
Cebulę drobno kroimy podsmażamy na oleju na rumiano.
Wszystko przekładamy do garnka dodajemy ziele angielskie liście laurowe jałowiec wlewamy 0,5 szklanki wywaru z grzybów oraz jedną szklanką wody mieszamy i dusimy na małym ogniu około godziny, aż kapusta zmięknie co jakiś czas mieszając.
Ciasto na pierogi:
Do miski dodajemy mąkę i powoli wlewamy gorącą wodę oraz olej mieszamy łyżką chwilę odczekujemy, żeby się nie poparzyć. Następnie zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
Gotowe ciasto odstawiamy przykryte ściereczką na około 20 min, żeby odpoczęło. (Dokładny przepis na -> ciasto na pierogi )
Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki rozwałkowujemy na cienkie placki wycinamy kółka.
Na każde kółko na środek kładziemy około łyżeczki farszu składamy na pół i zlepiamy boki i tak, aż do wyczerpania składników.
W garnku gotujemy wodę z kilkoma kroplami oleju i solą. Kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy partiami pierogi jak woda zacznie ponownie się gotować zmniejszamy ogień i gotujemy około 3-4 min od wypłynięcia.
Wyjmujemy na talerz za pomocą łyżki cedzakowej i dokładnie odcedzamy z wody.
Kilka porad :
-Z podanego farszu można również przygotować uszka.
Farsz należy wtedy zmielić maszynką do mielenia o drobnych oczkach. Jak przygotować uszka opisałam tutaj -> uszka
– Pierogi możemy przygotować i zamrozić.
Surowe pierogi układamy na tace w odstępach następnie wkładamy do zamrażalnika na około godzinę. Zamrożone pierogi przekładamy do woreczków lub pojemników.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka