Pierogi z kapustą i grzybami

Prosty klasyczny i sprawdzony przepis na tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami.
Pierogi z kapustą i grzybami są przygotowywane tradycyjnie na wigilijną kolację mogą być podane bezpośrednio z wody z okrasą z cebulki lub delikatnie podsmażane.

Prosty przepis na tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami

Prosty klasyczny i sprawdzony przepis na tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami.
Pierogi z kapustą i grzybami są przygotowywane tradycyjnie na wigilijną kolację mogą być podane bezpośrednio z wody z okrasą z cebulki lub delikatnie podsmażane.

Składniki

około 30 szt.
Ciasto na pierogi:
-450 g mąki pszennej
-250 ml gorącej wody
-20 ml oleju
-szczypta soli
Farsz :
-400 g kapusty kiszonej
-45 g suszonych grzybów np. borowików
-1 średnia cebula
-2 liście laurowe
-2 ziela angielskie
-3 ziarenka pieprzu
-2 kulki jałowca
-1 szklanka wody
-sól pieprz
-olej

Sposób przygotowania

Farsz:
Suszone grzyby płuczemy zalewamy wodą moczymy kilka godzin a najlepiej przez cała noc. Następnie gotujemy około 20 – 30 min. Grzyby odsączamy zostawiając płyn następnie kroimy w drobne kawałki.
Kapustę kiszoną odciskamy jak jest mocno kwaśna płuczemy wodą następnie drobno kroimy.
Cebulę drobno kroimy podsmażamy na oleju na rumiano.
Wszystko przekładamy do garnka dodajemy ziele angielskie liście laurowe jałowiec wlewamy 0,5 szklanki wywaru z grzybów oraz jedną szklanką wody mieszamy i dusimy na małym ogniu około godziny, aż kapusta zmięknie co jakiś czas mieszając.

Ciasto na pierogi:
Do miski dodajemy mąkę i powoli wlewamy gorącą wodę oraz olej mieszamy łyżką chwilę odczekujemy, żeby się nie poparzyć. Następnie zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
Gotowe ciasto odstawiamy przykryte ściereczką na około 20 min, żeby odpoczęło. (Dokładny przepis na -> ciasto na pierogi )
Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki rozwałkowujemy na cienkie placki wycinamy kółka.
Na każde kółko na środek kładziemy około łyżeczki farszu składamy na pół i zlepiamy boki i tak, aż do wyczerpania składników.

W garnku gotujemy wodę z kilkoma kroplami oleju i solą. Kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy partiami pierogi jak woda zacznie ponownie się gotować zmniejszamy ogień i gotujemy około 3-4 min od wypłynięcia.
Wyjmujemy na talerz za pomocą łyżki cedzakowej i dokładnie odcedzamy z wody.

Kilka porad :
-Z podanego farszu można również przygotować uszka.
Farsz należy wtedy zmielić maszynką do mielenia o drobnych oczkach. Jak przygotować uszka opisałam tutaj -> uszka
– Pierogi możemy przygotować i zamrozić.
Surowe pierogi układamy na tace w odstępach następnie wkładamy do zamrażalnika na około godzinę. Zamrożone pierogi przekładamy do woreczków lub pojemników.

Prosty przepis na tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami przepis

Smacznego 💛

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close