Prosty klasyczny i sprawdzony przepis na tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami.
Pierogi z kapustą i grzybami są przygotowywane tradycyjnie na wigilijną kolację mogą być podane bezpośrednio z wody z okrasą z cebulki lub delikatnie podsmażane.
Pierogi z kapustą i grzybami przepis:
około 30 szt.
Składniki:
Ciasto na pierogi:
450 g mąki pszennej
250 ml gorącej wody
20 ml oleju
szczypta soli
Farsz :
400 g kapusty kiszonej
45 g suszonych grzybów np. borowików
1 średnia cebula
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
3 ziarenka pieprzu
2 kulki jałowca
1 szklanka wody
Sól pieprz
Olej
Potrzebne będą :
Do przygotowania farszu: nóż, deska do krojenia, patelnia, garnek.
Dodatkowo : łyżka cedzakowa, garnek, wałek.
Sposób przygotowania:
Farsz:
Suszone grzyby płuczemy zalewamy wodą moczymy kilka godzin a najlepiej przez cała noc. Następnie gotujemy około 20 – 30 min. Grzyby odsączamy zostawiając płyn następnie kroimy w drobne kawałki.
Kapustę kiszoną odciskamy jak jest mocno kwaśna płuczemy wodą następnie drobno kroimy.
Cebulę drobno kroimy podsmażamy na oleju na rumiano.
Wszystko przekładamy do garnka dodajemy ziele angielskie liście laurowe jałowiec wlewamy 0,5 szklanki wywaru z grzybów oraz jedną szklanką wody mieszamy i dusimy na małym ogniu około godziny, aż kapusta zmięknie co jakiś czas mieszając.
Ciasto na pierogi:
Przygotowujemy ciasto na pierogi według tego przepisu -> ciasto na pierogi.
Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki rozwałkowujemy na cienkie placki wycinamy kółka.
Na każde kółko na środek kładziemy około łyżeczki farszu składamy na pół i zlepiamy boki i tak, aż do wyczerpania składników.
W garnku gotujemy wodę z kilkoma kroplami oleju i solą. Kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy partiami pierogi jak woda zacznie ponownie się gotować zmniejszamy ogień i gotujemy około 3-4 min od wypłynięcia.
Wyjmujemy na talerz za pomocą łyżki cedzakowej i dokładnie odcedzamy z wody.
Kilka porad :
-Z podanego farszu można również przygotować uszka.
Farsz należy wtedy zmielić maszynką do mielenia o drobnych oczkach. Jak przygotować uszka opisałam tutaj -> uszka
– Pierogi możemy przygotować i zamrozić.
Surowe pierogi układamy na tace w odstępach następnie wkładamy do zamrażalnika na około godzinę. Zamrożone pierogi przekładamy do woreczków lub pojemników.

