
Ryba po grecku
Ryba po grecku znane danie obiadowe, jak i tradycyjne w wielu domach danie wigilijne.
Rybę po grecku możemy podać na ciepło i zimno.
Składniki
Ryba
- 700 g ryby (może być dorsz, morszczuk lub inna biała ryba )
- kilka łyżek mąki pszennej
- Sól, pieprz
Warzywa
- 4 marchewki (około 600 g )
- 2 pietruszki (około 200 g )
- 0,5 selera (około 150 g )
- 2 średniej wielkości cebule
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 0,5 cytryny
- 3 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- Sól, pieprz, cukier
- 250 ml wody lub bulionu warzywnego
Sposób przygotowania
Ryba
Rybę zamrożoną wcześniej rozmrażamy i osuszamy na papierowym ręczniku. Kroimy w małe kawałki przyprawiam solą pieprzem odstawiamy na godzinę.
Następnie rybę z każdej strony obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku.
Sos
Pietruszkę, selera, marchewkę myjemy obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami cebulę kroimy w kostkę.
Rozgrzewamy olej na patelni dodajemy cebulę smażymy kilka minut następnie dodajemy pozostałe warzywa gorącą wodę lub bulion liście laurowe i ziele angielskie.
Dusimy około 15 -20 min pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Kiedy warzywa są miękkie dodajemy koncentrat dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze około 8 min. Pod koniec dodajemy sok z cytryny i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.
W naczyniu żaroodpornym układamy połowę warzyw na to rybę i drugą połowę warzyw.
Ryba najlepiej smakuję na drugi dzień kiedy smaki się przegryzą.


Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka