Składniki
Ryba
-700 g ryby (może być dorsz, morszczuk lub inna biała ryba )
-kilka łyżek mąki pszennej
-sól, pieprz
Warzywa
-4 marchewki (około 600 g )
-2 pietruszki (około 200 g )
-0,5 selera (około 150 g )
-2 średniej wielkości cebule
-2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
-0,5 cytryn
-3 liście laurowe
-2 ziela angielskie
-sól, pieprz, cukier
-250 ml wody
lub bulionu warzywnego
Sposób przygotowania
Ryba
Rybę zamrożoną wcześniej rozmrażamy i osuszamy na papierowym ręczniku. Kroimy w małe kawałki przyprawiam solą pieprzem odstawiamy na godzinę.
Następnie rybę z każdej strony obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku.
Sos
Pietruszkę, selera, marchewkę myjemy obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami cebulę kroimy w kostkę.
Rozgrzewamy olej na patelni dodajemy cebulę smażymy kilka minut następnie dodajemy pozostałe warzywa gorącą wodę lub bulion liście laurowe i ziele angielskie.
Dusimy około 15 -20 min pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Kiedy warzywa są miękkie dodajemy koncentrat dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze około 8 min. Pod koniec dodajemy sok z cytryny i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.
W naczyniu żaroodpornym układamy połowę warzyw na to rybę i drugą połowę warzyw.
Ryba najlepiej smakuję na drugi dzień kiedy smaki się przegryzą.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka