Ryba po grecku

Ryba po grecku znane danie obiadowe, jak i tradycyjne w wielu domach danie wigilijne.

Rybę po grecku możemy podać na ciepło i zimno.

Ryba po grecku przepis:

Składniki:

Ryba

700 g ryby (może być dorsz, morszczuk lub inna biała ryba )

kilka łyżek mąki pszennej

Sól, pieprz

Warzywa

4 marchewki (około 600 g )

2 pietruszki (około 200 g )

0,5 selera (około 150 g )

2 średniej wielkości cebule

2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

0,5 cytryny

3 liście laurowe

2 ziela angielskie

Sól, pieprz, cukier

250 ml wody lub bulionu warzywnego

Sposób przygotowania:

Ryba

Rybę zamrożoną wcześniej rozmrażamy i osuszamy na papierowym ręczniku. Kroimy w małe kawałki przyprawiam solą pieprzem odstawiamy na godzinę.

Następnie rybę z każdej strony obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku.

Sos

Pietruszkę, selera, marchewkę myjemy obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami cebulę kroimy w kostkę.

Rozgrzewamy olej na patelni dodajemy cebulę smażymy kilka minut następnie dodajemy pozostałe warzywa gorącą wodę lub bulion liście laurowe i ziele angielskie.

Dusimy około 15 -20 min pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Kiedy warzywa są miękkie dodajemy koncentrat dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze około 8 min. Pod koniec dodajemy sok z cytryny i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.

W naczyniu żaroodpornym układamy połowę warzyw na to rybę i drugą połowę warzyw.

Ryba najlepiej smakuję na drugi dzień kiedy smaki się przegryzą.

Ryba po grecku przepis

Smacznego !

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewiń do góry

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close