Piernik staropolski cz. II

Piernik staropolski cz. II przepis:

Składniki:

Potrzebne będą

Wałek, papier do pieczenia, duża blacha.

Sposób przygotowania:

Ciasto wyjmujemy kilka godzin przed pieczeniem, żeby się ogrzało.
Dzielimy na 3 równe części około 700 g.

Piernik staropolski cz. II podział ciasta

Każda część rozwałkowujemy na równe prostokąty około 36 x 27 na grubość około 0,5 cm (ciasto podczas pieczenia sporo urośnie).
Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia. Każdy blat pieczemy oddzielnie w 180 C około 15-20 min.
Zostawiamy do ostudzenia.

Piernik staropolski cz. II pieczenie

Powidła śliwkowe przekładamy do garnka podgrzewamy na małym ogniu.
Podgrzane powidła dzielimy na dwie równe części. Bakalie kroimy.
Pierwszy blat smarujemy powidłami i posypujemy bakaliami przykrywamy drugim blatem wykładamy drugą część powideł i przykrywamy trzecim blatem.
Przełożone blaty przykrywamy papierem do pieczenia obciążamy i odstawiamy na 5-6 dni do lodówki.
Następnie dzielimy na 2 lub 3 części wyrównujemy boki i polewamy polewa z czekolady oraz ozdabiamy np. bakaliami.


Kilka porad :

  • Piernik najlepiej rozwałkowywać między dwoma kawałkami papieru do pieczenia.
  • Jak wspominałam w części pierwszej nie wszyscy u mnie lubią bakalie. Jeśli również nie wszyscy u was lubią bakalie, a przygotowujecie 3 pierniki możecie po ostudzeniu podzielić każdy blat piernikowy na równe 3 prostokąty wyjdzie wam wtedy 9 prostokątów i podczas składania jednego z pierników nie posypywać bakaliami.
Piernik staropolski cz. II przepis

Piernik staropolski cz. II upieczony
Piernik staropolski cz. II w przekroju

Smacznego !

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewiń do góry

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close