
Piernik staropolski cz. II
Najlepszy piernik nie wyobrażam sobie świąt bez niego.
Piekę go na każde święta już od wielu lat.
Piernik przełożyłam powidłami śliwkowymi z bakaliami i oblałam polewą z czekolady
Składniki
- Gotowe -> Ciasto na piernik staropolski
- 900 g Powideł śliwkowych
- Dowolne ulubione bakalie:
- śliwki
- daktyle
- orzechy
- rodzynki
Potrzebne będą :
Wałek, papier do pieczenia, duża blacha.
Sposób przygotowania
Ciasto wyjmujemy kilka godzin przed pieczeniem, żeby się ogrzało.
Dzielimy na 3 równe części około 700 g.
Każda część rozwałkowujemy na równe prostokąty około 36 x 27 na grubość około 0,5 cm (ciasto podczas pieczenia sporo urośnie).
Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia. Każdy blat pieczemy oddzielnie w 180 C około 15-20 min.
Zostawiamy do ostudzenia.
Powidła śliwkowe przekładamy do garnka podgrzewamy na małym ogniu.
Podgrzane powidła dzielimy na dwie równe części. Bakalie kroimy.
Pierwszy blat smarujemy powidłami i posypujemy bakaliami przykrywamy drugim blatem wykładamy drugą część powideł i przykrywamy trzecim blatem.
Przełożone blaty przykrywamy papierem do pieczenia obciążamy i odstawiamy na 5-6 dni do lodówki.
Następnie dzielimy na 2 lub 3 części wyrównujemy boki i polewamy polewa z czekolady oraz ozdabiamy np. bakaliami.
Kilka porad :
-Piernik najlepiej rozwałkowywać między dwoma kawałkami papieru do pieczenia.
-Jak wspominałam w części pierwszej nie wszyscy u mnie lubią bakalie. Jeśli również nie wszyscy u was lubią bakalie, a przygotowujecie 3 pierniki możecie po ostudzeniu podzielić każdy blat piernikowy na równe 3 prostokąty wyjdzie wam wtedy 9 prostokątów i podczas składania jednego z pierników nie posypywać bakaliami.


Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka