Piernik staropolski cz. II

Najlepszy piernik nie wyobrażam sobie świąt bez niego.
Piekę go na każde święta już od wielu lat.
Piernik przełożyłam powidłami śliwkowymi z bakaliami i oblałam polewą z czekolady.

Piernik staropolski cz. II upieczony

Najlepszy piernik nie wyobrażam sobie świąt bez niego.
Piekę go na każde święta już od wielu lat.
Piernik przełożyłam powidłami śliwkowymi z bakaliami i oblałam polewą z czekolady.

Składniki

-gotowe -> Ciasto na piernik staropolski
-900 g Powideł śliwkowych
dowolne ulubione bakalie:
-śliwki, daktyle, orzechy, rodzynki

Sposób przygotowania

Ciasto wyjmujemy z lodówki kilka godzin przed pieczeniem, żeby nabrało temperatury pokojowej.
Następnie dzielimy na 3 równe kawałki, każdy o wadze około 700 g.
Każda część rozwałkowujemy na równe prostokąty około 36 x 27 na grubość około 0,5 cm (ciasto podczas pieczenia sporo urośnie).
Przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Każdy blat pieczemy oddzielnie w 180 C około 15-20 min.
Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia.
W międzyczasie kroimy bakalie i podgrzewamy powidła śliwkowe na małym ogniu.
Dzielimy na dwie równe porcje.
Pierwszy blat smarujemy powidłami i posypujemy bakaliami, następnie przykrywamy drugim blatem . Następnie wykładamy drugą część powideł i przykrywamy trzecim blatem.
Całość przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy i wkładamy do lodówki na 5-6 dni do lodówki.
Po tym czasie wyciągamy dzielimy na 2 lub 3 części, wyrównujemy boki i polewamy czekoladową polewą, ozdabiamy np. bakaliami.
Kilka porad:
-Piernik najlepiej rozwałkowywać między dwoma kawałkami papieru do pieczenia.
-Jeśli nie wszyscy u was lubią bakalie, a przygotowujecie 3 pierniki, możecie po ostudzeniu podzielić każdy blat piernikowy na równe 3 prostokąty. W ten sposób otrzymacie 9 prostokątów, a podczas składania jednego z pierników nie posypujcie go bakaliami.

Piernik staropolski
Piernik staropolski cz. II upieczony

Smacznego 💛

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close