Piernik staropolski dojrzewający cz. I

Zapraszam na pierwszą część przepisu na pyszny piernik staropolski dojrzewający. Przepis jest sprawdzony robię go od wielu lata.

Piernik staropolski dojrzewający cz. I przepis:

Składniki:

500 g prawdziwego miodu

350 g cukru

250 g masła

1 kg mąki pszennej

3 jajka

3 łyżeczki sody

120 ml mleka

Duża szczypta soli

2 opakowania dobrej przyprawy do piernika

Potrzebne będą :

Garnek, duża szklana miska lub naczynie gliniane.

Sposób przygotowania:

Masło miód i cukier podgrzewamy w garnku na wolnym ogniu często mieszając, aż do całkowitego rozpuszczania się składników. Doprowadzamy do wrzenia i studzimy.

Do przestudzonej masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z przyprawa do piernika sól jajka oraz rozpuszczoną w mleku sodę.

Masę dokładnie wyrabiamy i przekładamy do szklanego lub kamiennego naczynia nakrywamy folią spożywczą i ściereczką.

Odstawiamy w chłodne miejsce do leżakowania na 4-5 tygodni np. do lodówki.


Kilka porad :

-Do ciasta można dodać bakalie np. orzechy włoskie, migdały, suszone śliwki, rodzynki. Ja nie dodaję bakali do ciasta ze względu na to, że u mnie nie wszyscy je lubią dlatego dodaje je później jak robię już pierniki.

-Po wyrobieniu ciasto będzie miało luźną konsystencję, ale spokojnie po pewnym czasie zgęstnieje i zrobi się twardsze.


Ciasto gotowe leżakuje, więc czekamy.
Dalsze instrukcje tutaj -> Piernik staropolski cz. II.

Smacznego !

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

1 Komentarz
Najstarszy
Najnowszy Najczęściej głosowane
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze

[…] Ciasto na piernik staropolski […]

Przewiń do góry

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close