Piernik staropolski dojrzewający cz. I

Dziś zapraszam na pierwszą część przepisu na pyszny piernik staropolski. Przepis jest sprawdzony robię go od wielu lata.
Piernik jest prosty w przygotowaniu i nie wymaga dużo pracy.

Składniki:

500 g prawdziwego miodu
350 g cukru
250 g masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody
120 ml mleka
Duża szczypta soli
2 opakowania dobrej przyprawy do piernika

Sposób przygotowania:

Masło miód i cukier podgrzewamy w garnku na wolnym ogniu często mieszając, aż do całkowitego rozpuszczania się składników. Doprowadzamy do wrzenia i studzimy.

Do miski przesiewamy mąkę dodajemy przyprawę do piernika mieszamy następnie dodajemy przestudzoną masę sól jajka oraz rozpuszczoną w mleku sodę.

Masę dokładnie wyrabiamy i przekładamy do szklanego lub kamiennego naczynia nakrywamy folią spożywczą i ściereczką.

Odstawiamy w chłodne miejsce do leżakowania na 4-5 tygodni np. do lodówki.

Smacznego !

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

1 Komentarz
Najstarszy
Najnowszy Najczęściej głosowane
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze

[…] Ciasto na piernik staropolski […]

Przewiń do góry

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close