Piernik staropolski dojrzewający cz. I

Dziś zapraszam na pierwszą część przepisu na pyszny piernik staropolski. Przepis jest sprawdzony robię go od wielu lata.
Piernik jest prosty w przygotowaniu i nie wymaga dużo pracy.
Składniki:
500 g prawdziwego miodu
350 g cukru
250 g masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody
120 ml mleka
Duża szczypta soli
2 opakowania dobrej przyprawy do piernika
Masło miód i cukier podgrzewamy w garnku na wolnym ogniu często mieszając, aż do całkowitego rozpuszczania się składników. Doprowadzamy do wrzenia i studzimy.
Do miski przesiewamy mąkę dodajemy przyprawę do piernika mieszamy następnie dodajemy przestudzoną masę sól jajka oraz rozpuszczoną w mleku sodę.
Masę dokładnie wyrabiamy i przekładamy do szklanego lub kamiennego naczynia nakrywamy folią spożywczą i ściereczką.
Odstawiamy w chłodne miejsce do leżakowania na 4-5 tygodni np. do lodówki.

Pingback: Piernik staropolski cz. II - Cytrynowa Babeczka