Klasyczny i tradycyjny przepis na śledzie w oleju lnianym z cebulką.
Można je przygotować kilka dni wcześniej zyskają na smaku.
Śledzie w oleju lnianym z cebulką przepis:
Składniki:
500 g płatów śledziowych solonych
250 – 300ml oleju lnianego
3 średnie cebule
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
8 kulek pieprzu
Dodatkowo:
Pieprz kolorowy
Potrzebne będą :
Deska do krojenia, nóż, duży słój lub kilka małych słoiczków.
Sposób przygotowania:
Płaty śledziowe moczymy w wodzie przez około 3 godz. Po 3 godzinach odsączamy jeśli są mocno słone wymieniamy wodę ponownie i moczymy dłużej. Następnie kroimy na kawałki.
Cebulę obieramy kroimy w cienkie piórka.
W słoiku układamy na przemian cebulę śledzie przyprawy. Całość zalewamy olejem lnianym.
Zostawiamy na minimum 24 godziny żeby smaki się przegryzły. Najlepsze są po około 4 dniach. Przed podaniem posypujemy kolorowym pieprzem.
