
Śledzie w oleju lnianym z cebulką
Klasyczny i tradycyjny przepis na śledzie w oleju lnianym z cebulką.
Można je przygotować kilka dni wcześniej zyskają na smaku.
Składniki
- 500 g płatów śledziowych solonych
- 250 – 300ml oleju lnianego
- 3 średnie cebule
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 8 kulek pieprzu
Dodatkowo:
- Pieprz kolorowy
Potrzebne będą :
Deska do krojenia, nóż, duży słój lub kilka małych słoiczków.
Sposób przygotowania
Płaty śledziowe moczymy w wodzie przez około 3 godz. Po 3 godzinach odsączamy jeśli są mocno słone wymieniamy wodę ponownie i moczymy dłużej. Następnie kroimy na kawałki.
Cebulę obieramy kroimy w cienkie piórka.
W słoiku układamy na przemian cebulę śledzie przyprawy. Całość zalewamy olejem lnianym.
Zostawiamy na minimum 24 godziny żeby smaki się przegryzły. Najlepsze są po około 4 dniach. Przed podaniem posypujemy kolorowym pieprzem.

Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka