Składniki
-500 g płatów śledziowych solonych
-250 – 300ml oleju lnianego
-3 średnie cebule
-3 ziela angielskie
-2 liście laurowe
-8 kulek pieprzu
Dodatkowo:
-pieprz kolorowy
Sposób przygotowania
Płaty śledziowe moczymy w wodzie przez około 3 godz. Po 3 godzinach odsączamy jeśli są mocno słone wymieniamy wodę ponownie i moczymy dłużej. Następnie kroimy na kawałki.
Cebulę obieramy kroimy w cienkie piórka.
W słoiku układamy na przemian cebulę śledzie przyprawy.
Całość zalewamy olejem lnianym.
Zostawiamy na minimum 24 godziny żeby smaki się przegryzły.
Najlepsze są po około 4 dniach.
Przed podaniem posypujemy kolorowym pieprzem.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka