Składniki
Około 10 sztuk.
Składniki na farsz:
▪️700 g łopatki
▪️300 g szynki
▪️3 marchewki
▪️2 pietruszki
▪️2 cebule
▪️Liść laurowy
▪️Ziele angielskie
Składniki na ciasto naleśnikowe:
▪️300 g mąki pszennej
▪️300 ml mleka
▪️300 ml wody
(najlepiej gazowanej, wtedy będą puszyste)
▪️3 jajka
▪️1 łyżka oleju
▪️Szczypta soli
Sposób przygotowania
Mięso myjemy i kroimy na duże kawałki. Warzywa obieramy i kroimy na kawałki.
Do dużego garnka przekładamy mięso, warzywa, ziele angielskie i liście laurowe, zalewamy wodą tak, aby zakryła warzywa i mięso.
Gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny, aż mięso i warzywa będą miękkie.
Wyjmujemy ugotowane mięso i warzywa z wywaru i pozostawiamy je do ostygnięcia.
Po ugotowaniu nie wylewamy wywaru.
W międzyczasie kroimy jedną cebulę na drobną kostkę i podsmażamy na patelni, aż się zarumieni.
Po ostygnięciu mielimy mięsa jedną marchewkę i pietruszkę na drobnych oczkach. Dodajemy podsmażoną cebulą.
Doprawiamy masę do smaku solą i pieprzem, mieszamy.
Jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy odrobinę wywaru z gotowania mięsa i wyrabiamy, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję.
Ciasto naleśnikowe:
W misce mieszamy wszystkie składniki, odstawiamy na około 30 minut
(Dokładny przepis na naleśniki)
Następnie smażymy na dobrze rozgrzanej patelni.
Na każdym naleśniku nakładamy farsz i zwijamy w rulon lub kopertę.
Następnie maczamy w roztrzepanym jajku z solą i pieprzem, a następnie w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony aż do uzyskania złotego koloru.