Krokiety z mięsem

Chrupiące, proste i przepyszne krokiety z mięsem obowiązkowo z czerwonym barszczem.
Doskonałe na obiad.

Chrupiące, proste i przepyszne krokiety z mięsem

Chrupiące, proste i przepyszne krokiety z mięsem obowiązkowo z czerwonym barszczem.
Doskonałe na obiad.

Składniki

Około 10 sztuk.
Składniki na farsz:
▪️700 g łopatki
▪️300 g szynki
▪️3 marchewki
▪️2 pietruszki
▪️2 cebule
▪️Liść laurowy
▪️Ziele angielskie
Składniki na ciasto naleśnikowe:
▪️300 g mąki pszennej
▪️300 ml mleka
▪️300 ml wody
(najlepiej gazowanej, wtedy będą puszyste)
▪️3 jajka
▪️1 łyżka oleju
▪️Szczypta soli

Sposób przygotowania

Mięso myjemy i kroimy na duże kawałki. Warzywa obieramy i kroimy na kawałki.
Do dużego garnka przekładamy mięso, warzywa, ziele angielskie i liście laurowe, zalewamy wodą tak, aby zakryła warzywa i mięso.
Gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny, aż mięso i warzywa będą miękkie.
Wyjmujemy ugotowane mięso i warzywa z wywaru i pozostawiamy je do ostygnięcia.
Po ugotowaniu nie wylewamy wywaru.
W międzyczasie kroimy jedną cebulę na drobną kostkę i podsmażamy na patelni, aż się zarumieni.
Po ostygnięciu mielimy mięsa jedną marchewkę i pietruszkę na drobnych oczkach. Dodajemy podsmażoną cebulą.
Doprawiamy masę do smaku solą i pieprzem, mieszamy.
Jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy odrobinę wywaru z gotowania mięsa i wyrabiamy, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję.
Ciasto naleśnikowe:
W misce mieszamy wszystkie składniki, odstawiamy na około 30 minut
(Dokładny przepis na naleśniki)
Następnie smażymy na dobrze rozgrzanej patelni.
Na każdym naleśniku nakładamy farsz i zwijamy w rulon lub kopertę.
Następnie maczamy w roztrzepanym jajku z solą i pieprzem, a następnie w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony aż do uzyskania złotego koloru.

Krokiety z mięsem przepis
Chrupiące, proste i przepyszne krokiety z mięsem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close