Naleśniki budyniowe z karmelizowanymi brzoskwiniami i nektarynkami

Przepyszne naleśniki budyniowe z karmelizowanymi brzoskwiniami i nektarynkami.
Pysznie smakują na ciepło, jak i na zimno i są doskonałe na śniadanie, podwieczorek, jak i na kolację.
A ich przygotowanie jest naprawdę proste.

Naleśniki budyniowe z karmelizowanymi brzoskwiniami i nektarynkami przepis

Przepyszne naleśniki budyniowe z karmelizowanymi brzoskwiniami i nektarynkami.
Pysznie smakują na ciepło, jak i na zimno i są doskonałe na śniadanie, podwieczorek, jak i na kolację.
A ich przygotowanie jest naprawdę proste.

Składniki

Ciasto naleśnikowe:
▪️250 g mąki pszennej
▪️2 budynie waniliowe (40 g)
▪️350 ml mleka.
▪️300 ml wody (najlepiej gazowanej wtedy będą puszyste)
▪️3 jajka
▪️1 łyżka oleju
▪️Szczypta soli
Nadzienie:
▪️1-1,5 kg nektarynek i brzoskwiń
▪️1 łyżeczka masła
▪️2-3 łyżki miodu
Dodatkowo:
▪️Cukier puder
▪️Orzechy

Sposób przygotowania

Naleśniki:
W wysokim naczyniu mieszamy mleko, wodę i jajka.
Dodajemy mąkę wymieszaną z budyniem, olej, szczyptę soli i cukier.
Mieszamy dokładnie, aż powstanie gładka masa.
Jeśli jest za gęsta, dolewamy mleka. Odstawiamy na minimum 30 minut.
Rozgrzewamy patelnię i delikatnie smarujemy ją olejem.
Wylewamy niewielką ilość ciasta na środek patelni i rozprowadzamy je okrężnymi ruchami.
Po około minucie, kiedy brzegi zaczną się odrywać, odwracamy naleśnik na drugą stronę.
Nadzienie:
Obieramy brzoskwinie i nektarynki, usuwamy pestki, a następnie kroimy je na niewielkie kawałki. Rozgrzewamy masło na patelni, dodajemy owoce i smażymy, mieszając, aż zmiękną około 4 min. Pod koniec smażenia dodajemy miód.

Na każdy naleśnik nakładamy farsz i zwijamy w rulon lub kopertę.



Przepyszne naleśniki budyniowe z karmelizowanymi brzoskwiniami i nektarynkami.
Naleśniki budyniowe z karmelizowanymi brzoskwiniami i nektarynkami przepis

Smacznego 💛

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close