Składniki
Ciasto naleśnikowe:
▪️250 g mąki pszennej
▪️2 budynie waniliowe (40 g)
▪️350 ml mleka.
▪️300 ml wody (najlepiej gazowanej wtedy będą puszyste)
▪️3 jajka
▪️1 łyżka oleju
▪️Szczypta soli
Nadzienie:
▪️1-1,5 kg nektarynek i brzoskwiń
▪️1 łyżeczka masła
▪️2-3 łyżki miodu
Dodatkowo:
▪️Cukier puder
▪️Orzechy
Sposób przygotowania
Naleśniki:
W wysokim naczyniu mieszamy mleko, wodę i jajka.
Dodajemy mąkę wymieszaną z budyniem, olej, szczyptę soli i cukier.
Mieszamy dokładnie, aż powstanie gładka masa.
Jeśli jest za gęsta, dolewamy mleka. Odstawiamy na minimum 30 minut.
Rozgrzewamy patelnię i delikatnie smarujemy ją olejem.
Wylewamy niewielką ilość ciasta na środek patelni i rozprowadzamy je okrężnymi ruchami.
Po około minucie, kiedy brzegi zaczną się odrywać, odwracamy naleśnik na drugą stronę.
Nadzienie:
Obieramy brzoskwinie i nektarynki, usuwamy pestki, a następnie kroimy je na niewielkie kawałki. Rozgrzewamy masło na patelni, dodajemy owoce i smażymy, mieszając, aż zmiękną około 4 min. Pod koniec smażenia dodajemy miód.
Na każdy naleśnik nakładamy farsz i zwijamy w rulon lub kopertę.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka