Składniki
▪️3 jabłka
▪️1 łyżeczka cynamonu
Nadzienie:
▪️200 g ricotty Moja Formagia
▪️1 łyżka rodzynek
▪️1 łyżka żurawiny
▪️1 łyżka pokruszonych orzechów
Dodatkowo:
▪️masło
▪️Gwiazdki anyżu
▪️Goździki
▪️Kardamon
▪️Miód
▪️Prażone orzechy włoskie
Sposób przygotowania
Jabłka myjemy, przekrawamy na pół i wydrążamy środek tak, aby zostało nienaruszone dno i boki.
Skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cynamonem.
W misce łączymy ricottę, pokruszone orzechy włoskie, suszone owoce.
Smarujemy dno naczynia żaroodpornego masłem i układamy jabłka, następnie napełniamy każde jabłko przygotowanym nadzieniem.
Pieczemy w 180°C przez około 25-30 minut, aż miąższ jabłek będzie miękki, a nadzienie lekko zrumienione.
Można przykryć folią aluminiową.
Po wyjęciu z piekarnika posypujemy pokruszonymi orzechami i polewamy miodem.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka
wpis powstał we współpracy z marką Moja Formagia