Pieczone jabłka z ricottą

Pieczone jabłka z ricottą , bakaliami i orzechami.
To nie tylko pyszny, ale również zdrowy deser, który świetnie sprawdzi się na jesienne wieczory lub jako przekąska w ciągu dnia.
Do przepisu użyłam kremowy ser ricotta Moja Formagia doskonale łączy się ze słodkimi jabłkami .

Pieczone jabłka z ricottą , bakaliami i orzechami przepis

Pieczone jabłka z ricottą , bakaliami i orzechami.
To nie tylko pyszny, ale również zdrowy deser, który świetnie sprawdzi się na jesienne wieczory lub jako przekąska w ciągu dnia.
Do przepisu użyłam kremowy ser ricotta Moja Formagia doskonale łączy się ze słodkimi jabłkami .

Składniki

▪️3 jabłka
▪️1 łyżeczka cynamonu
Nadzienie:
▪️200 g ricotty Moja Formagia
▪️1 łyżka rodzynek
▪️1 łyżka żurawiny
▪️1 łyżka pokruszonych orzechów
Dodatkowo:
▪️masło
▪️Gwiazdki anyżu
▪️Goździki
▪️Kardamon
▪️Miód
▪️Prażone orzechy włoskie

Sposób przygotowania

Jabłka myjemy, przekrawamy na pół i wydrążamy środek tak, aby zostało nienaruszone dno i boki.
Skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cynamonem.
W misce łączymy ricottę, pokruszone orzechy włoskie, suszone owoce.
Smarujemy dno naczynia żaroodpornego masłem i układamy jabłka, następnie napełniamy każde jabłko przygotowanym nadzieniem.
Pieczemy w 180°C przez około 25-30 minut, aż miąższ jabłek będzie miękki, a nadzienie lekko zrumienione.
Można przykryć folią aluminiową.
Po wyjęciu z piekarnika posypujemy pokruszonymi orzechami i polewamy miodem.

Pieczone jabłka z ricottą , bakaliami i orzechami prosty i pyszny deser
Pieczone jabłka z ricottą


Pieczone jabłka z ricottą , bakaliami i orzechami.
Pieczone jabłka z ricottą przepis

Smacznego 💛

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

wpis powstał we współpracy z marką Moja Formagia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close