Pyszne pachnące lasem krokiety z grzybami. Jesienią kiedy nazbieramy grzyby polecam użyć świeżych, a zimą poza sezonem mrożonych. Krokiety z grzybami najlepiej smakują z barszczem czerwonym
Krokiety z grzybami przepis:
około 10 szt.
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
Farsz grzybowy:
Panierka
Potrzebne będą :
Do przygotowania naleśników:
Patelnia do smażenia naleśników, miska, rózga kuchenna lub mikser, talerz, silikonowy pędzelek lub ręcznik papierowy, chochla, drewniana łopatka.
Do przygotowania farszu:
Nóż, miska, deska do krojenia ,patelnia, łyżka, maszynka do mielenia.
Do przygotowania panierki:
Talerz, miska,
Do smażenia krokietów:
Głęboka patelnia, talerz, ręcznik papierowy.
Sposób przygotowania:
Ciasto na naleśniki:
Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy ze sobą na jednolitą masę i smażymy naleśniki. Dokładny przepis jak zrobić ciasto na naleśniki tutaj ->Ciasto na naleśniki przepis
Farsz grzybowy.
Grzyby dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę . Cebulę i czosnek obieramy kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy masło i olej dodajemy cebulę chwilę smażymy, gdy cebula lekko się zarumieni dodajemy czosnek chwilę podsmażamy i dodajemy grzyby wszystko dusimy około 15min do miękkości. Co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Studzimy następnie mielimy w maszynce do mielenia.
Na każdego naleśnika nakładamy farsz i zwijamy w rulon lub kopertę.
Następnie maczamy w roztrzepanym jajku z solą i pieprzem, a następnie bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.



