Krokiety z grzybami

Pyszne pachnące lasem krokiety z grzybami. Jesienią kiedy nazbieramy grzyby polecam użyć świeżych, a zimą poza sezonem mrożonych. Krokiety z grzybami najlepiej smakują z barszczem czerwonym

Krokiety z grzybami przepis:

około 10 szt.

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

300 g mąki pszennej

300 ml mleka

300 ml wody (najlepiej gazowanej wtedy będą puszyste )

3  jajka

1 łyżka oleju

szczypta soli

Farsz grzybowy:

1 kg grzybów świeżych lub mrożonych

2 cebule

2 ząbki czosnku

40 g masła

Olej

Sól, pieprz

Panierka

Bułka tarta

Jajka

Sól i pieprz

Potrzebne będą

Do przygotowania naleśników:

Patelnia do smażenia naleśników, miska, rózga kuchenna lub mikser, talerz, silikonowy pędzelek lub ręcznik papierowy, chochla, drewniana łopatka.

Do przygotowania farszu:

Nóż, miska, deska do krojenia ,patelnia, łyżka, maszynka do mielenia.

Do przygotowania panierki:

Talerz, miska,

Do smażenia krokietów:

Głęboka patelnia, talerz, ręcznik papierowy.

Sposób przygotowania:

Ciasto na naleśniki:

Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy ze sobą na jednolitą masę i smażymy naleśniki. Dokładny przepis jak zrobić ciasto na naleśniki tutaj ->Ciasto na naleśniki przepis

Farsz grzybowy.

Grzyby dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę . Cebulę i czosnek obieramy kroimy w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzewamy masło i olej dodajemy cebulę chwilę smażymy, gdy cebula lekko się zarumieni dodajemy czosnek chwilę podsmażamy i dodajemy grzyby wszystko dusimy około 15min do miękkości. Co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Studzimy następnie mielimy w maszynce do mielenia.

Na każdego naleśnika nakładamy farsz i zwijamy w rulon lub kopertę.

Następnie maczamy w roztrzepanym jajku z solą i pieprzem, a następnie bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.

Pyszne pachnące lasem krokiety z grzybami.
Krokiety z grzybami przepis

Smacznego !

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewiń do góry

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close