Składniki
około 10 szt.
Ciasto naleśnikowe:
-300 g mąki pszennej
-300 ml mleka
-300 ml wody (najlepiej gazowanej wtedy będą puszyste )
-3 jajka
-1 łyżka oleju
-szczypta soli
Farsz grzybowy:
-1 kg grzybów świeżych lub mrożonych
-2 cebule
-2 ząbki czosnku
-40 g masła
-olej
-sól, pieprz
Panierka
-bułka tarta
-jajka
-sól i pieprz
Sposób przygotowania
Ciasto na naleśniki:
Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy ze sobą na jednolitą masę i smażymy naleśniki. Dokładny przepis jak zrobić ciasto na naleśniki tutaj ->Ciasto na naleśniki przepis
Farsz grzybowy.
Grzyby dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę . Cebulę i czosnek obieramy kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy masło i olej dodajemy cebulę chwilę smażymy, gdy cebula lekko się zarumieni dodajemy czosnek chwilę podsmażamy i dodajemy grzyby wszystko dusimy około 15min do miękkości. Co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Studzimy następnie mielimy w maszynce do mielenia.
Na każdego naleśnika nakładamy farsz i zwijamy w rulon lub kopertę.
Następnie maczamy w roztrzepanym jajku z solą i pieprzem, a następnie bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka