Jagodowa chmurka

Jagodowa chmurka to jedno z najlepszych ciast.

Pyszny kruchy spód owoce z galaretką śmietankowo serowa masa oraz chrupiąca słodka beza czy może być cos pyszniejszego ?

Jagodowa chmurka przepis:

Składniki:

Ciasto kruche:

3 żółtka

100 g masła

150 g mąki pszennej

20 g cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cukru z wanilią

Masa owocowa :

3 szt. galaretki jagodowej (może być również owoce leśne )

500 g jagód (mogą być zarówno świeże jak i mrożone )

750 ml wody

Krem :

500 ml śmietany 36 %

250 g serka mascarpone

3 łyżki cukru pudru

1 laska wanilii

Beza :

3 białka

200 g cukru

2 łyżeczki maki ziemniaczanej

50 g płatków migdałowych

Potrzebne będą

dwie blaszki, mikser, miska, wałek, papier do pieczenia.

Forma:

2 blaszki o wymiarach 24 cm x 24 cm.

Sposób przygotowania:

1. Ciasto kruche.

Zagniatamy szybko ciasto musi być jednolite i gładkie. Gdy ciasto jest gotowe robimy kulkę zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 50 min.

Ciasto można zrobić zarówno ręcznie, jak i za pomocą miksera.

Schłodzone ciasto rozwałkujemy następnie przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem.

Pieczemy w temperaturze 190-200 C przez około 14-18 minut do o ze złocenia i wypieczenia ciasta. Następnie studzimy.

2. Masa owocowa.

Rozpuszczamy galaretki we wrzącej wodzie. Jak dodajemy mrożone owoce to galaretki mieszamy od razu z owocami jak świeże to studzimy galaretki i dodajemy owoce następnie odstawiamy do delikatnego zgęstnienia.

Tężejąca galaretkę wykładamy na kruchy spód i odstawiamy do lodówki.

przygotowywanie masy owocowej do malinowej chmurki

3.Krem

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier puder następnie cały czas mieszając dodajemy partiami serek mascarpone .

4. Beza.

Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo po trochu dodajemy cukier. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną.

Masę przekładamy na sam spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wielkości takiej jak spód ciasta kruchego posypujemy płatkami migdałowymi.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 140 C przez ok godz.

Ciasto schłodzić w lodówce najlepiej całą noc.


Kilka porad :

1. Składniki do ciasta kruchego, jak i do masy powinny być schłodzone.

2. Jeśli blaszka nie ma odpinanych boków można blaszkę odwrócić do góry dnem wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować masę bezową.

3. Jeśli nie mamy dwóch takich samych blaszek możemy po upieczeniu ciasta kruchego upiec bezę, a następnie przekładać masami.

4. Masę możemy usztywnić dodając na koniec rozpuszczoną 1 łyżkę żelatyny w 2-3 łyżkach wrzątku.

ciasto malinowa chmurka
Jagodowa chmurka przepis na ciasto

Smacznego !

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewiń do góry

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close