Składniki
Ciasto kruche:
-3 żółtka
-100 g masła
-150 g mąki pszennej
-20 g cukru pudru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka cukru z wanilią
Masa owocowa :
-3 szt. galaretki jagodowej
(może być również owoce leśne )
-500 g jagód
(mogą być zarówno świeże jak i mrożone )
-750 ml wody
Krem :
-500 ml śmietany 36 %
-250 g serka mascarpone
-3 łyżki cukru pudru
-1 laska wanilii
Beza :
-3 białka
-200 g cukru
-2 łyżeczki maki ziemniaczanej
-50 g płatków migdałowych
Potrzebne będą
2 blaszki o wymiarach 24 cm x 24 cm,mikser, miska, wałek, papier do pieczenia.
Sposób przygotowania
Ciasto kruche.
Zagniatamy szybko ciasto musi być jednolite i gładkie. Gdy ciasto jest gotowe robimy kulkę zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 50 min.
Ciasto można zrobić zarówno ręcznie, jak i za pomocą miksera.
Schłodzone ciasto rozwałkujemy następnie przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem.
Pieczemy w temperaturze 190-200 C przez około 14-18 minut do o ze złocenia i wypieczenia ciasta. Następnie studzimy.
Masa owocowa.
Rozpuszczamy galaretki we wrzącej wodzie. Jak dodajemy mrożone owoce to galaretki mieszamy od razu z owocami jak świeże to studzimy galaretki i dodajemy owoce następnie odstawiamy do delikatnego zgęstnienia.
Tężejąca galaretkę wykładamy na kruchy spód i odstawiamy do lodówki.
Krem
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier puder następnie cały czas mieszając dodajemy partiami serek mascarpone
Beza
Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo po trochu dodajemy cukier. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną.
Masę przekładamy na sam spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wielkości takiej jak spód ciasta kruchego posypujemy płatkami migdałowymi.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 140 C przez ok godz.
Ciasto schłodzić w lodówce najlepiej całą noc.
Kilka porad:
– Składniki do ciasta kruchego, jak i do masy powinny być schłodzone.
– Jeśli blaszka nie ma odpinanych boków można blaszkę odwrócić do góry dnem wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować masę bezową.
– Jeśli nie mamy dwóch takich samych blaszek możemy po upieczeniu ciasta kruchego upiec bezę, a następnie przekładać masami.
-Masę możemy usztywnić dodając na koniec rozpuszczoną 1 łyżkę żelatyny w 2-3 łyżkach wrzątku
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka