Składniki
-600 g piersi z kurczaka
-2 jajka
-1 łyżka majonezu
-2 ząbki czosnku
-1 mała cebula
-0,5 papryki:
czerwonej, żółtej i zielonej
-1 mała marchewka
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-100 g sera mozzarella
-20 g parmezanu
-sól, pieprz, ostra i słodka papryka
-koperek
Sposób przygotowania
Filet z kruczka myjemy osuszamy i oczyszczamy z błonek i chrząstek kroimy w drobne kawałki.
Ser mozzarella ścieramy na tarce o dużych oczkach lub kroimy w drobną kostkę parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Paprykę kroimy w drobną kostkę marchewkę obieramy ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cebulę i czosnek obieramy kroimy w drobną kostkę. Świeże zioła drobno siekamy.
Wszystkie składniki mieszamy dodajemy jajka majonez mąkę przyprawy i ponownie dokładnie mieszamy.
Rozgrzewamy olej na patelni i łyżką nakładamy nieduże porcje delikatnie spłaszczając i formując kotleciki i smażymy z obu stron po kilka minut, aż się ładnie zarumienią.
Możemy podać np. z sosem tzatziki i pieczonymi ziemniaczkami.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka