Składniki
▪️500 g mąki pszennej
▪️250 ml mleka
▪️25 g świeżych drożdży
▪️3 żółtka
▪️90 g masła
▪️90 g cukru
▪️1,5 łyżeczki cukru waniliowego
▪️Szczypta soli
Nadzienie :
▪️Około 600 g śliwek
▪️Cynamon
Kruszonka:
▪️40 g mąki pszennej
▪️25 g cukru
▪️1 łyżeczka cukru z wanilią
▪️25 g masła
Dodatkowo :
▪️Białko do smarowania
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Śliwki myjemy osuszamy usuwamy pestki.
Masło roztapiamy pozostawiamy do ostygnięcia.
W szklance przygotowujemy rozczyn z drożdży, łyżki cukru, mleka i mąki. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.(-> rozczyn z drożdży).
Oddzielamy białka od żółtek.
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę.
Następnie przesiewamy mąkę do miski i dodajemy do niej wyrośnięty rozczyn, resztę ciepłego mleka, utarte żółtka , cukier oraz szczyptę soli.
Wyrabiamy ciasto bardzo dokładnie, aż stanie się jednolite, gładkie i bez grudek.
Kiedy ciasto jest dokładnie wyrobione, stopniowo dodajemy roztopione i ostudzone masło, dokładnie mieszając.
Można wyrobić za pomocą miksera z hakiem do wyrabiania ciasta.
Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez około 1 godzinę.
Po około godzinie, kiedy ciasto wyrośnie, wyjmujemy z miski i dzielimy na 12 kawałków (lub więcej, w zależności od preferowanej wielkości bułeczek).
Formujemy kuleczki delikatnie spłaszczamy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Po wyrośnięciu za pomocą szklanki robimy wgłębienia, układamy śliwki, brzegi smarujemy białkiem, a całość posypujemy kruszonką.
Pieczemy w 180°C przez około 20-25 minut.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka