Drożdżówki ze śliwkami cynamonem i kruszonką

Domowe drożdżówki ze śliwkami cynamonem i kruszonką.Przepyszne puszyste i mięciutkie.
idealne do kawy na śniadanie do pracy lub szkoły.Przygotowanie ich jest bardzo proste.

Domowe drożdżówki ze śliwkami cynamonem i kruszonką

Domowe drożdżówki ze śliwkami cynamonem i kruszonką.
Przepyszne puszyste i mięciutkie.
idealne do kawy na śniadanie do pracy lub szkoły.
Przygotowanie ich jest bardzo proste.

Drożdżówki ze śliwkami cynamonem i kruszonką film<-zobacz film

Składniki

▪️500 g mąki pszennej
▪️250 ml mleka
▪️25 g świeżych drożdży
▪️3 żółtka
▪️90 g masła
▪️90 g cukru
▪️1,5 łyżeczki cukru waniliowego
▪️Szczypta soli
Nadzienie :
▪️Około 600 g śliwek
▪️Cynamon
Kruszonka:
▪️40 g mąki pszennej
▪️25 g cukru
▪️1 łyżeczka cukru z wanilią
▪️25 g masła
Dodatkowo :
▪️Białko do smarowania

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Śliwki myjemy osuszamy usuwamy pestki.
Masło roztapiamy pozostawiamy do ostygnięcia.
W szklance przygotowujemy rozczyn z drożdży, łyżki cukru, mleka i mąki. Przykrywamy  i odstawiamy w ciepłe miejsce.(-> rozczyn z drożdży).
Oddzielamy białka od żółtek.
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę.
Następnie przesiewamy mąkę do miski i dodajemy do niej wyrośnięty rozczyn, resztę ciepłego mleka, utarte żółtka , cukier oraz szczyptę soli.
Wyrabiamy ciasto bardzo dokładnie, aż stanie się jednolite, gładkie i bez grudek.
Kiedy ciasto jest dokładnie wyrobione, stopniowo dodajemy roztopione i ostudzone masło, dokładnie mieszając.
Można wyrobić za pomocą miksera z hakiem do wyrabiania ciasta.
Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez około 1 godzinę.
Po około godzinie, kiedy ciasto wyrośnie, wyjmujemy z miski i dzielimy na 12 kawałków (lub więcej, w zależności od preferowanej wielkości bułeczek).
Formujemy kuleczki delikatnie spłaszczamy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Po wyrośnięciu za pomocą szklanki robimy wgłębienia, układamy śliwki, brzegi smarujemy białkiem, a całość posypujemy kruszonką.
Pieczemy w 180°C przez około 20-25 minut.

Domowe drożdżówki ze śliwkami cynamonem i kruszonką przepis
Domowe drożdżówki ze śliwkami cynamonem i kruszonką

Smacznego 💛

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close