Składniki
▪️1 kg ugotowanych ziemniaków
▪️1 jako
▪️1 szklanka mąki (oko 200-250 g)
▪️1 łyżka mąki ziemniaczanej
Nadzienie:
▪️Około 500 g śliwek
▪️Cukier
▪️Cynamon
Do podania:
▪️Śmietana gęsta plus cukier i cynamon
▪️Lub zarumieniona bułka
Sposób przygotowania
Śliwki myjemy osuszamy usuwamy pestki.
Do ostudzonych ziemniaków dodajemy jajko sól następnie partiami dodajemy mąkę szybko zagniatamy ciasto na jednolitą gładką masę bez grudek.
Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodajemy więcej mąki, ale ostrożnie, jeśli dodamy zbyt dużo mąki wyjdą twarde.
Formujemy grube wałki następnie kroimy na grube kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczamy, tworząc placuszki na środek dajemy śliwkę posypujemy cukrem i cynamonem. Zlepiamy i formujemy kulkę.
W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i olejem wrzucamy partiami knedle, gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy około 3-4 min. Wyjmujemy łyżka cedzakową. Podajemy z bułką tartą zarumienioną na maśle lub śmietaną i cukrem.
Kilka porad :
– Na knedle wybieramy ziemniaki o suchym miąższu np. irga, irys
– Ciasto na knedle wyrabiamy szybko i nie może też długo leżeć, bo zrobi się rzadkie.
– Na knedle najlepiej wybierać śliwki średniej wielkości niezbyt miękkie.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka