Knedle ze śliwkami

Pyszne knedle ze śliwkami śmietanką cukrem i dużą ilością cynamonu.😋👌😍
Idealne na słodki obiad.

pyszne knedle ze śliwkami śmietanką cukrem i dużą ilością cynamonu

Pyszne knedle ze śliwkami śmietanką cukrem i dużą ilością cynamonu.😋👌😍
Idealne na słodki obiad.

Składniki

▪️1 kg ugotowanych ziemniaków
▪️1 jako
▪️1 szklanka mąki (oko 200-250 g)
▪️1 łyżka mąki ziemniaczanej
Nadzienie:
▪️Około 500 g śliwek
▪️Cukier
▪️Cynamon
Do podania:
▪️Śmietana gęsta plus cukier i cynamon
▪️Lub zarumieniona bułka

Sposób przygotowania

Śliwki myjemy osuszamy usuwamy pestki.
Do ostudzonych ziemniaków dodajemy jajko sól następnie partiami dodajemy mąkę szybko zagniatamy ciasto na jednolitą gładką masę bez grudek.
Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodajemy więcej mąki, ale ostrożnie, jeśli dodamy zbyt dużo mąki wyjdą twarde.
Formujemy grube wałki następnie kroimy na grube kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczamy, tworząc placuszki na środek dajemy śliwkę posypujemy cukrem i cynamonem. Zlepiamy i formujemy kulkę.
W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i olejem wrzucamy partiami knedle, gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy około 3-4 min. Wyjmujemy łyżka cedzakową. Podajemy z bułką tartą zarumienioną na maśle lub śmietaną i cukrem.
Kilka porad :
– Na knedle wybieramy ziemniaki o suchym miąższu np. irga, irys
– Ciasto na knedle wyrabiamy szybko i nie może też długo leżeć, bo zrobi się rzadkie.
– Na knedle najlepiej wybierać śliwki średniej wielkości niezbyt miękkie.

przepis pyszne knedle ze śliwkami
pyszne knedle ze śliwkami śmietanką cukrem i dużą ilością cynamonu

Smacznego 💛

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close