Składniki
Tortownica 28 cm
-250 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
-1 galaretka truskawkowa
Dodatkowo:
-1 galaretka przezroczysta
-300 g truskawek
-około 100 g biszkoptów
Sposób przygotowania
Truskawki myjemy pozbawiamy szypułek. Kroimy na plasterki.
Wykładamy formę papierem do pieczenia układamy biszkopty.
Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 250 ml wrzątku.
Przezroczystą galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wrzątku.
Odstawiamy do ostudzenia i lekkiego stężenia.
Schłodzone mleko miksujemy na puszystą pianę. Do piany powoli wlewamy galaretkę truskawkową. Miksujemy do połączenia się składników.
Masę przelewamy na biszkopty. Układamy plasterki truskawek.
Całość wstawiamy do lodówki do stężenia na około godzinę.
Kiedy masa stężeje wylewamy przezroczystą tężejącą galaretkę.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka