Składniki
-3 papryki czerwone 650 g
-1 papryka zielona 180 g
-1 papryka żółta 250 g
-1200 g pomidory
-0,5 kg cukinia zielona
-0,5 kg cukinia żółta
-1 duża cebula
-8 pieczarek 220 g
-500 g kiełbasy
-2 ząbki czosnku
-1 łyżka koncentratu pomidorowego
-1,5 łyżka papryka słodka
-1 łyżka papryka ostra
-sól, pieprz
Gałązka rozmarynu,
oregano i bazylii
Sposób przygotowania
Zaczynamy od przygotowania składników.
Paprykę myjemy usuwamy gniazda z pestkami i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy kroimy w drobną kostkę. Pomidory sparzamy zdejmujemy skórkę i również kroimy w drobną kostkę. Cukinie myjemy kroimy w kostkę. Pieczarki myjemy i w zależności od wielkości kroimy w plasterki kostkę lub ćwiartki. Kiełbaskę kroimy w plasterki.
Rozgrzewamy na patelni lub w garnku olej wrzucamy cebule podsmażamy kiedy cebulka delikatnie się zarumieni dodajemy kiełbaskę smażymy około 5 min następnie dodajemy pieczarki podsmażamy i dodajemy paprykę ponownie podsmażamy i na końcu dodajemy cukinie.
Smażymy około 15 min. pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy pomidory przyprawy i koncentrat dusimy około 12 min. Podajemy z pieczywem.
Kilka porad:
-Można pominąć kiełbaskę będzie wtedy pyszne danie wegetariańskie.
-Polecam do leczo miękkie pomidory malinowe.
-Dla podkręcenia ostrości można dodać pokrojoną papryczkę chili
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka