Leczo z kiełbaską cukinią pieczarkami

Leczo z kiełbaską cukinią pieczarkami pyszne kolorowe i aromatyczne jednogarnkowe danie na obiad lub kolację.

Jest to danie proste w przygotowaniu.

Leczo z kiełbaską cukinią pieczarkami przepis:

Składniki:

3 papryki czerwone 650 g

1 papryka zielona 180 g

1 papryka żółta 250 g

1200 g pomidory

0,5 kg cukinia zielona

0,5 kg cukinia żółta

1 duża cebula

8 pieczarek 220 g

500 g kiełbasy

2 ząbki czosnku

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1,5 łyżka papryka słodka

1 łyżka papryka ostra

Sól, pieprz

Gałązka rozmarynu, oregano i bazylii

Potrzebne będą

Garnek 5l lub głęboka patelnia, deska do krojenia, nóż.

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania składników.

Paprykę myjemy usuwamy gniazda z pestkami i kroimy w kostkę.

Cebulę i czosnek obieramy kroimy w drobną kostkę.

Pomidory sparzamy zdejmujemy skórkę i również kroimy w drobną kostkę.

Cukinie myjemy kroimy w kostkę.

Pieczarki myjemy i w zależności od wielkości kroimy w plasterki kostkę lub ćwiartki.

Kiełbaskę kroimy w plasterki.

Rozgrzewamy na patelni lub w garnku olej wrzucamy cebule podsmażamy kiedy cebulka delikatnie się zarumieni dodajemy kiełbaskę smażymy około 5 min następnie dodajemy pieczarki  podsmażamy i dodajemy paprykę ponownie podsmażamy i na końcu dodajemy cukinie.

Smażymy około 15 min. pod przykryciem co jakiś czas mieszając.

Następnie dodajemy pomidory  przyprawy i koncentrat dusimy około 12 min.

Podajemy z pieczywem.


Kilka porad:

Można pominąć kiełbaskę będzie wtedy pyszne danie wegetariańskie.

Polecam do leczo miękkie pomidory malinowe.

Dla podkręcenia ostrości można dodać pokrojoną papryczkę chili

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewiń do góry

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close