Pyzy z serem

Przepyszne pyzy ziemniaczane nadziewane serem polane podsmażoną cebulką.
Łatwe w przygotowaniu.

Przepyszne pyzy z serem

Przepyszne pyzy ziemniaczane nadziewane serem polane podsmażoną cebulką.
Łatwe w przygotowaniu.

Składniki

Pyzy:
-2 kg obranych ziemniaków
-2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-sól
Farsz:
500 g twarogu
0,5 cebuli
sól, pieprz
Dodatkowo:
cebula
olej

Sposób przygotowania

Farsz:
Cebulę obieramy kroimy w drobną kostkę smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor.
Do miski dodajemy pokruszony ser oraz podsmażoną cebulkę doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Pyzy:
Kilogram ziemniaków gotujemy i ciepłe przeciskamy przez praskę. Odstawiamy do ostudzenia.
Pozostałe ziemniaki trzemy na tarce dokładnie odciskamy np. przez pieluchę lub gazę (lub wyciskamy przez wyciskarkę wolnoobrotową). Powstały sok odstawiamy na kilka minut. Następnie odlewamy wodę zostawiają skrobię.
Łączymy ziemniaki ugotowane i starte dodajemy sól i mąkę, i skrobię z odciśniętych ziemniaków. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto nie może być lepiąca ani za twarde.
Z ciasta odrywamy kawałki każdy kawałek rozpłaszczamy, tworząc placuszki na środek dajemy farsz i dokładnie zlepiamy następnie formujemy kulkę.
W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i olejem wrzucamy partiami pyzy, gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy około 4-5 min. Wyjmujemy łyżka cedzakową.
Kilka porad :
– Na pyzy wybieramy ziemniaki o suchym miąższu np. irga, irys
– Ciasto wyrabiamy szybko i nie może też długo leżeć, bo zrobi się rzadkie.

pyzy ziemniaczane nadziewane serem
Pyzy z serem przepis

Smacznego 💛

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close