Składniki
Pyzy:
-2 kg obranych ziemniaków
-2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-sól
Farsz:
500 g twarogu
0,5 cebuli
sól, pieprz
Dodatkowo:
cebula
olej
Sposób przygotowania
Farsz:
Cebulę obieramy kroimy w drobną kostkę smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor.
Do miski dodajemy pokruszony ser oraz podsmażoną cebulkę doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Pyzy:
Kilogram ziemniaków gotujemy i ciepłe przeciskamy przez praskę. Odstawiamy do ostudzenia.
Pozostałe ziemniaki trzemy na tarce dokładnie odciskamy np. przez pieluchę lub gazę (lub wyciskamy przez wyciskarkę wolnoobrotową). Powstały sok odstawiamy na kilka minut. Następnie odlewamy wodę zostawiają skrobię.
Łączymy ziemniaki ugotowane i starte dodajemy sól i mąkę, i skrobię z odciśniętych ziemniaków. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto nie może być lepiąca ani za twarde.
Z ciasta odrywamy kawałki każdy kawałek rozpłaszczamy, tworząc placuszki na środek dajemy farsz i dokładnie zlepiamy następnie formujemy kulkę.
W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i olejem wrzucamy partiami pyzy, gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy około 4-5 min. Wyjmujemy łyżka cedzakową.
Kilka porad :
– Na pyzy wybieramy ziemniaki o suchym miąższu np. irga, irys
– Ciasto wyrabiamy szybko i nie może też długo leżeć, bo zrobi się rzadkie.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka