Składniki:
▪️1 mała kość wieprzowa lub żeberka
(około 200 g)
▪️400 g świeżego Szczawiu
▪️4 liście laurowe
▪️4 ziela angielskie
▪️1 średnia włoszczyzna
▪️6-7 ziemniaków
(około 700 g)
▪️3 l zimnej wody
▪️śmietana
▪️sól pieprz
Potrzebne będą :
garnek 5l ,miseczka, łyżka szumówka.
Sposób przygotowania:
Kość myjemy wkładamy do garnka wlewamy wodę dodajemy liście laurowe ziele angielskie i łyżeczkę soli gotujemy na wolnym ogniu około 30 min zbierając szumy, które się pojawiają.
W międzyczasie myjemy obieramy i kroimy warzywa.
Na początku dodajemy :marchewkę seler pietruszkę i por, a po około 5 min dodajemy ziemniaki.
Wszystko gotujemy do miękkości po czym dodajemy umyty i pokrojony pozbawiony ogonków szczaw. Gotujemy około 20-25 min.
Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku jeśli zupa jest mało kwaśna można dodać soku z cytryny.
Zupę zabielamy śmietaną. Żeby śmietana się nie zważyła do miseczki dodajemy 2-3 łyżki śmietany następnie dodajemy kilka łyżek zupy dokładnie mieszamy i delikatnie przelewamy do garnka z zupą i ponownie mieszamy oraz zagotowujemy.
Podajemy z pokrojonym na ćwiartki ugotowanym jajkiem koperkiem lub natką pietruszki.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka