Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu

Pyszna wiosenna zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu z jajkiem i ziemniakami.
Prosta i pyszna. W sezonie gotuje ją bardzo często.

Pyszna lekka i zdrowa wiosenna zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu

Pyszna wiosenna zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu z jajkiem i ziemniakami.
Prosta i pyszna. W sezonie gotuje ją bardzo często.

Składniki:

▪️1 mała kość wieprzowa lub żeberka
(około 200 g)
▪️400 g świeżego Szczawiu
▪️4 liście laurowe
▪️4 ziela angielskie
▪️1 średnia włoszczyzna
▪️6-7 ziemniaków
(około 700 g)
▪️3 l zimnej wody
▪️śmietana
▪️sól pieprz

Potrzebne będą :
garnek 5l ,miseczka, łyżka szumówka.

Sposób przygotowania:

Kość myjemy wkładamy do garnka wlewamy wodę dodajemy liście laurowe  ziele angielskie i łyżeczkę soli gotujemy na wolnym ogniu około 30 min zbierając szumy, które się pojawiają.
W międzyczasie myjemy obieramy i kroimy warzywa.
Na początku dodajemy :marchewkę seler pietruszkę i por, a po około 5 min dodajemy ziemniaki.
Wszystko gotujemy do miękkości po czym dodajemy umyty i pokrojony pozbawiony ogonków szczaw. Gotujemy około 20-25 min.
Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku jeśli zupa jest mało kwaśna można dodać soku z cytryny.
Zupę zabielamy śmietaną. Żeby śmietana się nie zważyła do miseczki dodajemy 2-3 łyżki śmietany następnie dodajemy kilka łyżek zupy dokładnie mieszamy i delikatnie przelewamy do garnka z zupą i ponownie mieszamy oraz zagotowujemy.
Podajemy z pokrojonym na ćwiartki ugotowanym jajkiem koperkiem lub natką pietruszki.

Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu przepis
Pyszna lekka i zdrowa wiosenna zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu

Smacznego 💛

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close