Pierogi z tartych ziemniaków tzw. babką ziemniaczaną

na talerzu pyszne pierogi z tartych ziemniaków

Bardzo popularne w regionie , z którego pochodzę pod nazwą pierogi z babką ziemniaczaną.

Farsz do tych pierogów to specjalność męża on jest mistrzem w jego przygotowaniu :).

Pierogi są przepyszne do tego kraszanka z cebulką i mamy obiad idealny.

Pierogi z tartych ziemniaków tzw. babką ziemniaczaną przepis:

Składniki:

Ciasto na pierogi:

Ciasto na pierogi (przepis po kliknięciu)

Farsz z tartych ziemniaków:

1 kg  ziemniaków obranych suchych np. irga biała

280 g  kiełbasy

3  duże cebule

olej

Sól i pieprz

Potrzebne będą

Do przygotowania farszu: Tarka, miska, patelnia.

Dodatkowo : łyżka cedzakowa, garnek.

Sposób przygotowania:

Farsz z tartych ziemniaków:

Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach razem z 1 cebulą.

2 cebulę obieramy kroimy w drobną kostkę wrzucamy na rozgrzany olej podsmażamy następnie kroimy kiełbasę również w drobna kostkę dodajemy do cebuli smażymy, aż cebulka zmięknie i wszystko się zarumieni.

Następnie podsmażoną kiełbasę z cebulą przekładamy do miski z surowymi ziemniakami doprawiamy do smaku solą pieprzem mieszamy i ponownie przekładamy na rozgrzaną patelnie smażymy na wolnym ogniu.

Farsz często mieszamy, żeby się nie przypalił w razie potrzeby dolewamy olej.Wszystko smażymy ok. 30 min. aż ziemniaki nie będą surowe.
Zostawiamy do ostudzenia.

Kiedy farsz się studzi przygotowujemy ciasto na pierogi według tego przepisu -> ciasto na pierogi.

Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki rozwałkowujemy na cienkie placki wycinamy kółka.

Na każde kółko na środek kładziemy około łyżeczki farszu składamy na pół i zlepiamy boki i tak, aż do wyczerpania składników.

W garnku gotujemy wodę z kilkoma kroplami oleju i solą. Kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy partiami pierogi jak woda zacznie ponownie się gotować zmniejszamy ogień i gotujemy około 3-4 min od wypłynięcia.

Wyjmujemy na talerz za pomocą łyżki cedzakowej i dokładnie odcedzamy z wody.

pierogi z babką ziemniaczaną okraszone cebulką
przekrojony pirog z tartymi ziemniakami

Smacznego !

 
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 
 
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewiń do góry

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close