
Składniki:
Ciasto na pierogi:
-450 g mąki pszennej
-250 ml gorącej wody
-20 ml oleju
-Szczypta soli
Farsz:
-1 kg ziemniaków obranych
suchych np. irga
-280 g kiełbasy
-3 duże cebule
-olej
-sól i pieprz
Potrzebne będą :
Do przygotowania farszu: Tarka, miska, patelnia.
Dodatkowo: łyżka cedzakowa, garnek.
Sposób przygotowania:
Farsz:
Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach razem z 1 cebulą.
2 cebulę obieramy kroimy w drobną kostkę wrzucamy na rozgrzany olej podsmażamy w międzyczasie kroimy kiełbasę również w drobną kostkę dodajemy do cebuli smażymy, aż cebulka zmięknie i wszystko się zarumieni.
Następnie na patelnie dodajemy ziemniakami mieszamy smażymy na wolnym ogniu. Doprawiamy do smaku solą pieprzem.
Farsz często mieszamy, żeby się nie przypalił w razie potrzeby dolewamy olej. Wszystko smażymy ok. 30 min. aż ziemniaki nie będą surowe.
Zostawiamy do ostudzenia.
Ciasto na pierogi:
Do miski dodajemy mąkę i powoli wlewamy gorącą wodę oraz olej mieszamy łyżką chwilę odczekujemy, żeby się nie poparzyć. Następnie zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
Gotowe ciasto odstawiamy przykryte ściereczką na około 20 min, żeby odpoczęło. (Dokładny przepis na -> ciasto na pierogi )
Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki rozwałkowujemy na cienkie placki wycinamy kółka.
Na każde kółko na środek kładziemy około łyżeczki farszu składamy na pół i zlepiamy boki i tak, aż do wyczerpania składników.
W garnku gotujemy wodę z kilkoma kroplami oleju i solą. Kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy partiami pierogi jak woda zacznie ponownie się gotować zmniejszamy ogień i gotujemy około 3-4 min od wypłynięcia.
Wyjmujemy na talerz za pomocą łyżki cedzakowej i dokładnie odcedzamy z wody.




Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka