Pierogi z tartych ziemniaków tzw. babką ziemniaczaną

Bardzo popularne w regionie , z którego pochodzę pod nazwą pierogi z babką ziemniaczaną.
Farsz do tych pierogów to specjalność męża on jest mistrzem w jego przygotowaniu :).
Pierogi są przepyszne do tego kraszanka z cebulką i mamy obiad idealny.

z tartych ziemniaków tzw. babką ziemniaczaną

Bardzo popularne w regionie , z którego pochodzę pod nazwą pierogi z babką ziemniaczaną. Farsz do tych pierogów to specjalność męża on jest mistrzem w jego przygotowaniu :).
Pierogi są przepyszne do tego kraszanka z cebulką i mamy obiad idealny.

Składniki:

Ciasto na pierogi:
▪️450 g mąki pszennej
▪️250 ml gorącej wody
▪️20 ml oleju
▪️Szczypta soli
Farsz:
▪️1 kg ziemniaków obranych
suchych np. irga
▪️280 g kiełbasy
▪️3 duże cebule
▪️olej
▪️sól i pieprz

Potrzebne będą :
Do przygotowania farszu: Tarka, miska, patelnia.
Dodatkowo: łyżka cedzakowa, garnek.

Sposób przygotowania:

Farsz:
Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach razem z 1 cebulą.
2 cebulę obieramy kroimy w drobną kostkę wrzucamy na rozgrzany olej podsmażamy w międzyczasie kroimy kiełbasę również w drobną kostkę dodajemy do cebuli smażymy, aż cebulka zmięknie i wszystko się zarumieni.
Następnie na patelnie dodajemy ziemniakami mieszamy smażymy na wolnym ogniu. Doprawiamy do smaku solą pieprzem.
Farsz często mieszamy, żeby się nie przypalił w razie potrzeby dolewamy olej. Wszystko smażymy ok. 30 min. aż ziemniaki nie będą surowe.
Zostawiamy do ostudzenia.
Ciasto na pierogi:
Do miski dodajemy mąkę i powoli wlewamy gorącą wodę oraz olej mieszamy łyżką chwilę odczekujemy, żeby się nie poparzyć. Następnie zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
Gotowe ciasto odstawiamy przykryte ściereczką na około 20 min, żeby odpoczęło. (Dokładny przepis na -> ciasto na pierogi )
Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki rozwałkowujemy na cienkie placki wycinamy kółka.
Na każde kółko na środek kładziemy około łyżeczki farszu składamy na pół i zlepiamy boki i tak, aż do wyczerpania składników.
W garnku gotujemy wodę z kilkoma kroplami oleju i solą. Kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy partiami pierogi jak woda zacznie ponownie się gotować zmniejszamy ogień i gotujemy około 3-4 min od wypłynięcia.
Wyjmujemy na talerz za pomocą łyżki cedzakowej i dokładnie odcedzamy z wody.

lepienie pierogów z ziemniakami
gotowe pierogi z babką
z tartych ziemniaków tzw. babką ziemniaczaną
Pierogi z tartych ziemniaków tzw. babką ziemniaczaną przepis

Smacznego 💛

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close