Bigos

przepis na bigos

Bigos przygotowuje przez kilka dni często podgrzewany nabiera aromatu i smaku najlepszy jest po kilku dniach podgrzewania.
Przepisów na bigos jest wiele ja dziś wam polecam mój przepis na bigos z samej kiszonej kapusty.
Bigos możecie również zamrozić, dzięki temu również zyska na smaku.

Składniki:

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 250 g łopatki
  • 200 g szynki
  • 100 g karkówki
  • 200 g mięsa wołowego
  • 100 g boczku wędzonego surowego
  • 300 g kiełbasy
  • 40 g borowików suszonych
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 3 kulki jałowca
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 5 kulek pieprzu czarnego
  • 6 wędzonych śliwek
  • 4 suszone śliwki
  • 1-2 łyżki miodu
  • Majeranek
  • Kminek

Suszone grzyby płuczemy zalewamy wodą moczymy kilka godzin, a najlepiej przez cała noc.

Pierwszego dnia:
Grzyby gotujemy około 20 – 30 min odsączamy, zostawiając płyn następnie kroimy w drobne kawałki.
Kiszoną kapustę odciskamy, jeśli jest mocno kwaśna płuczemy następnie kroimy.
Mięso myjemy kroimy na kawałki podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobina oleju.
Kapustę przekładamy do dużego garnka dodajemy podsmażone mięso oraz grzyby wlewamy szklankę wywaru z grzybów oraz około dwie szklanki wody dodajemy ziele angielskie liście laurowe jałowiec kulki pieprzu. Gotujemy około 3 godziny na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Jeśli wody jest za mało dolewamy. Zostawiamy w chłodnym miejscu.

Drugi dzień
Cebulę obieramy kroimy w drobną kostkę. Boczek i  kiełbaskę również kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię wrzucamy boczek, kiedy tłuszcz się wytopi  wyciągamy boczek dodajemy cebulkę podsmażamy przez kilka minut, aż cebulka się zarumieni następnie dodajemy kiełbaskę i smażymy kilka minut.
Wszystko dodajemy do garnka z kapusta mieszamy i gotujemy około 2 godziny małym ogniu co jakiś czas, mieszając.

Trzeci dzień
Trzeciego dnia dodajemy pokrojone śliwki  i gotujemy ponownie około 2 godziny małym ogniu co jakiś czas mieszając.

Czwarty dzień
Czwartego dnia doprawiam do smaku i ponownie gotuje około 2 godziny małym ogniu co jakiś czas mieszając.

bigos
bigos przepis


Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

udostępnij na Facebooku :

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close