Bigos
Bigos przygotowuje przez kilka dni często podgrzewany nabiera aromatu i smaku najlepszy jest po kilku dniach podgrzewania.
Przepisów na bigos jest wiele ja dziś wam polecam mój przepis na bigos z samej kiszonej kapusty.
Bigos możecie również zamrozić, dzięki temu również zyska na smaku.
Składniki:
- 2 kg kapusty kiszonej
- 250 g łopatki
- 200 g szynki
- 100 g karkówki
- 200 g mięsa wołowego
- 100 g boczku wędzonego surowego
- 300 g kiełbasy
- 40 g borowików suszonych
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 3 kulki jałowca
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 5 kulek pieprzu czarnego
- 6 wędzonych śliwek
- 4 suszone śliwki
- 1-2 łyżki miodu
- Majeranek
- Kminek
Suszone grzyby płuczemy zalewamy wodą moczymy kilka godzin, a najlepiej przez cała noc.
Pierwszego dnia:
Grzyby gotujemy około 20 – 30 min odsączamy, zostawiając płyn następnie kroimy w drobne kawałki.
Kiszoną kapustę odciskamy, jeśli jest mocno kwaśna płuczemy następnie kroimy.
Mięso myjemy kroimy na kawałki podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobina oleju.
Kapustę przekładamy do dużego garnka dodajemy podsmażone mięso oraz grzyby wlewamy szklankę wywaru z grzybów oraz około dwie szklanki wody dodajemy ziele angielskie liście laurowe jałowiec kulki pieprzu. Gotujemy około 3 godziny na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Jeśli wody jest za mało dolewamy. Zostawiamy w chłodnym miejscu.
Drugi dzień
Cebulę obieramy kroimy w drobną kostkę. Boczek i kiełbaskę również kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię wrzucamy boczek, kiedy tłuszcz się wytopi wyciągamy boczek dodajemy cebulkę podsmażamy przez kilka minut, aż cebulka się zarumieni następnie dodajemy kiełbaskę i smażymy kilka minut.
Wszystko dodajemy do garnka z kapusta mieszamy i gotujemy około 2 godziny małym ogniu co jakiś czas, mieszając.
Trzeci dzień
Trzeciego dnia dodajemy pokrojone śliwki i gotujemy ponownie około 2 godziny małym ogniu co jakiś czas mieszając.
Czwarty dzień
Czwartego dnia doprawiam do smaku i ponownie gotuje około 2 godziny małym ogniu co jakiś czas mieszając.