
Składniki
Ciasto jasne:
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 8 łyżek ciepłej wody
- 8 łyżek oleju
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
Ciasto ciemne:
- Jak jasne
tylko odejmujemy 3 łyżki mąki,
a dodajemy 3 łyżki kakao
Krem :
- 500 ml mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 200 g masła
- 2 łyżki cukru z wanilią
Potrzebne będą :
Dwie keksówki 35X11,mikser, miska, nóż, garnek, kratka do studzenia.
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Ciasto
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy cały czas, mieszając po trochu wodę i olej.
Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia miksujemy na niskich obrotach do połączenia się składników. Oddzielnie ubijamy białka na sztywno i delikatnie dodajemy do masy.
Wlewamy do formy pieczemy około 40-50 min 180 C.
Po upieczeniu wyjmujemy z formy studzimy na kratce.
Tak samo robimy ciemne ciasto.
Krem
Do garnka wlewamy połowę mleka dodajemy cukier całość gotujemy. Do drugiej połowy mleka dodajemy żółtka skrobie ziemniaczaną wszystko razem miksujemy następnie dodajemy do gotującego się mleka mieszamy, aż całość zgęstnieje. Przykrywamy folią spożywczą w taki sposób, by folia dotykała powierzchni budyniu odstawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy na puch następnie partiami dodajemy wystudzony budyń cały czas, ucierając do uzyskania gładkiej jednolitej masy.
Składanie
Ostudzone ciasta kroimy na kromki około 1cm. Każdy kawałek smarujemy kremem i sklejamy naprzemiennie kolorami. Polewamy polewą czekoladową. Kroimy pod skosem.


Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka