Składniki
Ciasto na pierogi:
-450 g mąki pszennej.
-250 ml gorącej wody.
-20 ml oleju.
-szczypta soli
Farsz:
-500 g łopatki.
-200 g szynki.
-3 marchewki
-2 pietruszki
-1 cebula
-liść laurowy
-ziele angielskie
Dodatkowo :
-cebulka
-olej
Sposób przygotowania
Farsz:
Mięso myjemy kroimy w duże kawałki. Warzywa obieramy kroimy na kawałki. Cebulę opalamy.
Do dużego garnka przekładamy mięso warzywa ziela angielskie, liście laurowe zalewamy wodą tak, aby zakryło warzywa i mięso.
Gotujemy do miękkości na małym ogniu około 2 godziny.
Ugotowane mięso i warzywa wyciągamy z wywaru odstawiamy do ostygnięcia.
Po ugotowaniu nie wylewamy wywaru.
Po ostygnięciu mięso 1 marchewkę i pietruszkę z wywaru mielimy na drobnym oczkach.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem mieszamy.
Jeśli masa jest za sucha dodajemy po trochu wywar z gotowania mięsa i wyrabiamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Ciasto na pierogi:
Do miski dodajemy mąkę i powoli wlewamy gorącą wodę oraz olej mieszamy łyżką chwilę odczekujemy, żeby się nie poparzyć. Następnie zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
Gotowe ciasto odstawiamy przykryte ściereczką na około 20 min, żeby odpoczęło. (Dokładny przepis na -> ciasto na pierogi )
Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki rozwałkowujemy na cienkie placki wycinamy kółka.
Na każde kółko na środek kładziemy około łyżeczki farszu składamy na pół i zlepiamy boki i tak, aż do wyczerpania składników.
W garnku gotujemy wodę z kilkoma kroplami oleju i solą.
Kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy partiami pierogi jak woda zacznie ponownie się gotować zmniejszamy ogień i gotujemy około 3-4 min od wypłynięcia.
Wyjmujemy na talerz za pomocą łyżki cedzakowej i dokładnie odcedzamy z wody.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka