Składniki
Naleśniki:
-200 g mąki pszennej
-200 ml mleka
-200 ml wody (najlepiej gazowanej wtedy będą puszyste).
-2 jajka
-1 łyżka oleju
-szczypta soli
-1 łyżeczka kurkumy
-1 łyżeczka ziół prowansalskich
Farsz:
-1 duża pierś z kurczaka
-1 łyżeczka papryki słodkiej
-1 łyżeczka soli
-0,5 łyżeczki: papryki ostrej,
pieprzu, kurkumy
-1-2 łyżki oleju
Warzywa:
-0,5 brokułu
-1 mała czerwona papryka
-0,5 żółtej papryki
-1 mała cukinia
-0,5 puszki kukurydzy
-6 pomidorów suszonych w oleju
-1 papryczka chili
-2-3 ząbki czosnku
-1 cebula szalotka
-100 g pieczarek
-1-2 łyżki pasty pomidorowej
-sól, pieprz, papryka słodka i ostra.
Sos:
-15 g masła
-15 g mąki
-140 ml mleka
-sól ,pieprz
Dodatkowo:
-ser mozzarella
Sposób przygotowania
Zaczynamy od usmażenia naleśników.
W misce mieszamy wszystkie składniki odstawiamy na około 30 min.
Następnie smażymy na dobrze rozgrzanej patelni.
(Dokładny przepis na naleśniki)
Następnie przygotowujemy farsz.
Pierś z kurczaka myjemy osuszamy kroimy niewielką kostkę.
W misce mieszamy przyprawy z olejem dodajemy kurczaka dokładnie mieszamy odstawiamy na 30 min.
Paprykę żółtą i czerwoną kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w plasterki.
Cebulę czosnek i papryczkę chili kroimy w drobną kostkę.
Cukinie kroimy w półplasterki. Kukurydze odsączamy z zalewy.
Pomidory suszone kroimy na mniejsze kawałki.
Brokuł dzielimy na małe różyczki gotujemy w osolonej wodzie ok. 3-4 min następnie hartujemy w zimnej wodzie i odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, kiedy się rozgrzeje podsmażamy kurczaka z każdej strony, aż się zarumieni.
Kiedy mięso się podsmaży zdejmujemy z patelni.
Na tej samej patelni podsmażamy cebulę, gdy się zarumieni dodajemy czosnek chwilę smażymy.
Następnie dodajemy pieczarki ponownie chwilkę smażymy i dodajemy paprykę i cukinię smażymy, aż warzywa delikatnie zmiękną.
Do lekko chrupiących warzyw dodajemy brokuły pomidory suszone kukurydzę oraz kurczaka całość mieszamy i jeszcze chwilkę podsmażamy.
Następnie dodajemy pastę pomidorową doprawiamy do smaku solą pieprzem papryką słodką i ostrą.
Na każdego naleśnika nakładamy na środek farsz i zwijamy w kopertę. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem układamy naleśniki łączeniem do dołu.
W garnku rozpuszczamy masło do rozpuszczonego masła dodajemy mąkę cały czas, mieszając, jak się ładnie połączy dodajemy partiami mleko ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje następnie doprawiamy solą i pieprzem mieszamy, aż sos będzie gładki.
Gotowym sos wykładamy na naleśniki posypujemy mozzarelą pieczemy w 180C około 25 – 30 min.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka