Składniki
Naleśniki około 4 szt.
Ciasto naleśnikowe:
-50 g mąki pszennej
-50 ml mleka
-50 ml wody
(najlepiej gazowanej wtedy będą puszyste)
-35 g szpinaku świeżego
-1 jajko
-0,5 łyżki oleju
-szczypta soli
Nadzienie :
4 jajka
Szynka
Ser żółty
Papryka czerwona
Szczypiorek
Sposób przygotowania
Ciasto naleśnikowe
Miksujemy na gładką masę: szpinak mleko jajka olej i wodę.
Przesiewamy mąkę dodajemy szczyptę soli wlewamy zmiksowaną masę szpinakową i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietanki.
Odstawiamy na około 30 min.
Następnie smażymy na dobrze rozgrzanej patelni powoli na małym ogniu inaczej za szybko się zarumienią i stracą kolor.
Rozgrzewamy patelnie .
Kładziemy naleśnik posypujemy serem szynką papryką.
Podgrzewamy na małym ogniu.
Jak ser się rozpuści zwijamy boki wbijamy jajko posypujemy solą i pieprzem i podgrzewamy, aż białko się zetnie.
Na koniec posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka
Wygląda bardzo apetycznie! 🙂
Pozdrawiam