Składniki
około 9 szt.
Naleśniki:
-250 g mąki pszennej
-250 ml mleka
-250 ml wody (najlepiej gazowanej wtedy będą puszyste).
-2 jajka
-1 łyżka oleju
-szczypta soli
Farsz:
-500 g mięsa mielonego
-1 cebula
-2-3 ząbki czosnku
-1 puszka mix kukurydzy
z czerwoną fasolą
-0,5 małej papryki czerwonej żółtej i zielonej lub 2 dowolnego koloru
-400 g pomidorów krojonych
-sól, pieprz, papryka słodka i ostra, oregano, nasiona kolendry, płatki chili
Dodatkowo:
-około 25 g sera żółtego
-250 ml passaty pomidorowej
-natka pietruszki lub kolendra
Sposób przygotowania
Zaczynamy od usmażenia naleśników.
W misce mieszamy wszystkie składniki odstawiamy na około 30 min.
Następnie smażymy na dobrze rozgrzanej patelni.
(Dokładny przepis na naleśniki)
Następnie przygotowujemy farsz.
Cebulę i czosnek obieramy kroimy drobno. Paprykę kroimy w niewielką kostkę.
Rozgrzewamy olej na patelni dodajemy cebulę podsmażamy następnie dodajemy czosnek chwilę smażymy i dodajemy mięso mielone smażymy, aż mięso się zarumieni, a woda odparuje.
Następnie dodajemy paprykę .Całość smażymy około 10 min.
Na sam koniec dodajemy kukurydze z fasolą chwilkę smażymy i dodajemy rozdrobnione pomidory wszystko smażymy około 15 min doprawiamy do smaku.
Na każdego naleśnika nakładamy farsz zwijamy w rulon lub kopertę.
Naczynie żaroodporne smarujemy odrobina passaty pomidorowej układamy naleśniki łączeniem do dołu smarujemy passatą pomidorową posypujemy startym serem i pieczemy przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka