Składniki
na 3 l słoik
▪️około 1,5 kg buraków
▪️4 ząbki czosnku
▪️4 liści laurowe
▪️3 ziela angielskie
▪️4 ziarenka pieprzu
▪️1 płaska łyżka soli niejodowanej
▪️1 l przegotowanej wody
Sposób przygotowania
Słoik oraz nakrętkę wyparzamy. Buraki myjemy obieramy i kroimy w plastry.
Na dno słoika dajemy czosnek liść laurowy ziele angielskie oraz pieprz następnie ciasno układamy buraki.
Rozpuszczamy sól w przegotowanej letniej wodzie i zalewamy buraki.
Buraki i przyprawy, powinny być przykryte w wodą solą na powierzchni nic nie może pływać ani wystawać.
Zakręcamy słoiki i odstawiamy temp pokojowej na 5-7 dni .W ciepłym miejscu będzie szybciej gotowy
W trakcie nie odkręcam słoika nie zbieram pianki ani nie mieszam tak zawsze wychodzi mi idealny nie psuję się ani niepleśnienie.
Po 5-7 dniach powoli odkręcam słoik (może kipieć) zakwas odcedzam i przelewam do mniejszych słoiczków lub szklanych butelek i chowam do lodówki.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka