Zakwas z buraków

Pyszny domowy zakwas z buraków . Idealny do wigilijnego barszczu czerwonego.
Taki zakwas można również pić dla odporności.

Zakwas z buraków przepis

Pyszny domowy zakwas z buraków.
Idealny do wigilijnego barszczu czerwonego.
Taki zakwas można również pić dla odporności.

Składniki

na 3 l słoik
▪️około 1,5 kg buraków
▪️4 ząbki czosnku
▪️4 liści laurowe
▪️3 ziela angielskie
▪️4 ziarenka pieprzu
▪️1 płaska łyżka soli niejodowanej
▪️1 l przegotowanej wody

Sposób przygotowania

Słoik oraz nakrętkę wyparzamy. Buraki myjemy obieramy i kroimy w plastry.
Na dno słoika dajemy czosnek liść laurowy ziele angielskie oraz pieprz następnie ciasno układamy buraki.
Rozpuszczamy sól w przegotowanej letniej wodzie i zalewamy buraki.
Buraki i przyprawy, powinny być przykryte w wodą solą na powierzchni nic nie może pływać ani wystawać.
Zakręcamy słoiki i odstawiamy temp pokojowej na 5-7 dni .W ciepłym miejscu będzie szybciej gotowy
W trakcie nie odkręcam słoika nie zbieram pianki ani nie mieszam tak zawsze wychodzi mi idealny nie psuję się ani niepleśnienie.
Po 5-7 dniach powoli odkręcam słoik (może kipieć) zakwas odcedzam i przelewam do mniejszych słoiczków lub szklanych butelek i chowam do lodówki.

Smacznego 💛

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close