Rolada piernikowa

Rolada piernikowa wypełniona pysznym słodkim kremem z serkiem mascarpone Moja Formagia i delikatnie kwaskowatymi powidłami śliwkowymi. Idealna na święta lub do kawki na weekend. Jest bardzo szybka i prosta w wykonaniu.

Rolada piernikowa przepis

Rolada piernikowa wypełniona pysznym słodkim kremem z serkiem mascarpone Moja Formagia i delikatnie kwaskowatymi powidłami śliwkowymi.
Idealna na święta lub do kawki na weekend.
Jest bardzo szybka i prosta w wykonaniu.

Zapraszam do obejrzenia krótkiego filmu krok po kroku na Instagramie

Składniki

Ciasto:
▪️5 jajek
▪️100 g drobnego cukru
▪️100 g mąki
▪️1 łyżeczka proszku do pieczenia
▪️1 łyżeczka cukru z wanilią
▪️2 łyżeczki przyprawy do piernika
▪️2 łyżeczki kakao
Krem:
▪️250 g serka mascarpone Moja Formagia
▪️250 g śmietany 30-36%
▪️2 łyżki cukru pudru
▪️1 łyżeczka cukru waniliowego
▪️100 g pokruszonych drobno orzechów włoskich
Dodatkowo:
▪️200 g powidła śliwkowe

Sposób przygotowania

Ciasto
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec partiami wsypujemy cukier i miksujemy, aż cukier nie będzie wyczuwalny.
Następnie dodajemy żółtka miksujemy na niskich obrotach do połączenia się składników.
Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przyprawą do piernika i kakao. Delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki.
Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia przelewamy masę wyrównujemy. Pieczemy w 180 C około 12-15 min.
Po upieczeniu jeszcze ciepłą przekładamy na ściereczkę posypaną cukrem pudrem powoli zdejmujemy papier i delikatnie zawijamy w rulon.
Odstawiamy do wystudzenia.
Krem
Serek mascarpone i śmietankę przekładamy do miski dodajemy przesiany cukier puder mieszamy, aż krem zgęstnieje. Pod koniec wsypujemy pokruszone orzechy.

Ostudzoną roladę rozwijamy wykładamy równo powidła śliwkowe następnie krem. Zawijamy w rulon następnie w papier do pieczenia .
Wkładamy do lodówki na 2-3 godz.
Dekorujemy w dowolny sposób cukrem pudrem bitą śmietaną lub polewą czekoladową i ozdobami cukierniczymi

Rolada piernikowa z kremem z serkiem mascarpone i powidłami śliwkowymi
przepis na roladę piernikową

Smacznego 💛

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

wpis powstał we współpracy z marką Moja Formagia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close