Zapraszam do obejrzenia krótkiego filmu krok po kroku na Instagramie
Składniki
Ciasto:
▪️5 jajek
▪️100 g drobnego cukru
▪️100 g mąki
▪️1 łyżeczka proszku do pieczenia
▪️1 łyżeczka cukru z wanilią
▪️2 łyżeczki przyprawy do piernika
▪️2 łyżeczki kakao
Krem:
▪️250 g serka mascarpone Moja Formagia
▪️250 g śmietany 30-36%
▪️2 łyżki cukru pudru
▪️1 łyżeczka cukru waniliowego
▪️100 g pokruszonych drobno orzechów włoskich
Dodatkowo:
▪️200 g powidła śliwkowe
Sposób przygotowania
Ciasto
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec partiami wsypujemy cukier i miksujemy, aż cukier nie będzie wyczuwalny.
Następnie dodajemy żółtka miksujemy na niskich obrotach do połączenia się składników.
Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przyprawą do piernika i kakao. Delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki.
Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia przelewamy masę wyrównujemy. Pieczemy w 180 C około 12-15 min.
Po upieczeniu jeszcze ciepłą przekładamy na ściereczkę posypaną cukrem pudrem powoli zdejmujemy papier i delikatnie zawijamy w rulon.
Odstawiamy do wystudzenia.
Krem
Serek mascarpone i śmietankę przekładamy do miski dodajemy przesiany cukier puder mieszamy, aż krem zgęstnieje. Pod koniec wsypujemy pokruszone orzechy.
Ostudzoną roladę rozwijamy wykładamy równo powidła śliwkowe następnie krem. Zawijamy w rulon następnie w papier do pieczenia .
Wkładamy do lodówki na 2-3 godz.
Dekorujemy w dowolny sposób cukrem pudrem bitą śmietaną lub polewą czekoladową i ozdobami cukierniczymi
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka
wpis powstał we współpracy z marką Moja Formagia