Składniki
Ciasto:
▪️500 g mąki
▪️200 g masła
▪️100 g cukru pudru
▪️1 łyżeczka cukru z wanilią
▪️0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
▪️2 jajka
Krem waniliowy:
▪️125 ml mleka
▪️80 g cukru pudru
▪️3 łyżeczki cukru z wanilią
▪️150 g masła
▪️220 g mleka w proszku
▪️Opcjonalnie kruszone orzechy
Krem czekoladowy:
▪️125 ml mleka
▪️80 g cukru pudru
▪️3 łyżki kakao
▪️150 g masła
▪️200 g mleka w proszku
▪️Opcjonalnie kruszone orzechy
Sposób przygotowania
Ciasto
Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto, musi być jednolite i gładkie. Gdy ciasto jest gotowe, formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Z ciasta formujemy małe kuleczki o masie około 4-5 gramów, a następnie pieczemy w opiekaczu aż się zarumienią, około 2 minut.
Krem waniliowy
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Do garnka dodajemy mleko i cukier, podgrzewamy na małym ogniu do połączenia się składników, a następnie studzimy.
Masło ucieramy na puszystą białą masę, a następnie partiami na przemian dodajemy łyżkę mleka i mleka w proszku.
Miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Napełniamy orzeszki.
Krem czekoladowy
Do garnka dodajemy mleko, masło i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Następnie studzimy. Do przestudzonej masy dodajemy partiami mleko w proszku. Napełniamy orzeszki.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka