Wytrawne muffinki z kabanosem i warzywami

Wytrawne muffinki z kabanosem i warzywami to świetna przekąska, jak i również pomysł na śniadanie w domu lub w pracy czy szkole.
Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno, a do tego proste i szybkie w przygotowaniu.
Składniki:
Składniki suche:
300 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 łyzeczka pieprzu
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka pomidorów suszonych
Składniki mokre:
2 jajka
250 ml mleka
125 ml oleju
Dodatki:
6 szt. kabanosów
50 g papryki czerwonej
4 pomidorki koktajlowe
100 g sera żółtego
1 mała cebula szalotka
garść świeżej bazylii
dwie miski, nóż, deska do krojenia, tarka, forma do muffinek, papilotki.
Warzywa myjemy kroimy w kostkę.
Kabanosy kroimy w plasterki.
Ser ścieramy na tarce z grubymi oczkami.
Mieszamy w misce składniki suche: przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawy .
W drugiej misce mieszamy składniki mokre: jajka, olej, mleko.
Następnie do mokrych składników przesypujemy suche składnik i wszystko razem dokładnie mieszamy do połączenia składników.
Na koniec do ciasta dodajemy warzywa ser kabanosy i ponownie mieszamy.
Masę przekładamy do przygotowanych foremek do około 3/4 wysokości.
Pieczemy w 180 C na środku grzanie góra dół 20-25 min.
Zostawiamy do ostygnięcia.

