Składniki
Klopsiki
-500 g mielonego mięsa
-0,5 suchej bułki kajzerki lub 3 łyżki tartej bułki
-1 jajko
-1 opakowanie sera mozzarella
-1 cebula
-2 ząbki czosnku
-sól , pieprz, słodka i ostra papryka
-2 łyżki mąki pszennej (do obtoczenia klopsików)
Sos pomidorowy
-2 puszki pomidorów drobno krojonych
-1 średnia cebula
-1 ząbek czosnku
-sól ,pieprz ,tymianek ,ostra i słodka papryka
-świeża bazylia
Sposób przygotowania
Klopsiki:
Bułkę suchą namaczamy w wodzie lub bulionie, kiedy zmięknie odciskamy.
Cebulę drobno kroimy podsmażamy na oleju po chwili dodajemy pokrojony czosnek i podsmażamy, aż wszystko się zarumieni.
Przekładamy mięso do miski dodajemy bułkę cebulę jajko oraz przyprawy.
Wszystko wyrabiamy na jednolitą masę.
Za pomocą łyżki nabieramy mięso formujemy niewielkie placuszki do środka dajemy kawałek sera mozzarelli i robimy kulki.
Klopsiki podsmażamy na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią. Następnie przekładam na talerz.
Sos:
Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulkę, aż się zarumieni następnie dodajemy pokrojony czosnek chwile podsmażamy i dodajemy pomidory dusimy, aż pomidory zmiękną.
Następnie dodajemy wcześniej podsmażone klopsiki i dusimy pod przykryciem ok. 15-20 min.
Na koniec doprawiamy do smaku i dodajemy świeżą bazylię i opcjonalnie kilka kawałków sera.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka