Klopsiki z mozzarellą w sosie pomidorowym

Klopsiki z mozzarellą w sosie pomidorowym to pyszny i szybki pomysł na obiad.
Składniki:
klopsiki
500 g mielonego mięsa
0,5 suchej bułki kajzerki lub 3 łyżki tartej bułki
1 jajko
1 opakowanie sera mozzarella
1 cebula
2 ząbki czosnku
Sól , pieprz, słodka i ostra papryka
2 łyżki mąki pszennej (do obtoczenia klopsików)
Sos pomidorowy
2 puszki pomidorów drobno krojonych
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
Sól ,pieprz ,tymianek ,ostra i słodka papryka
Świeża bazylia
miseczka, patelnia, łyżka, nóź.
Bułkę suchą namaczamy w wodzie lub bulionie, kiedy zmięknie odciskamy.
Cebulę drobno kroimy podsmażamy na oleju po chwili dodajemy pokrojony czosnek i podsmażamy, aż wszystko się zarumieni.
Przekładamy mięso do miski dodajemy bułkę cebulę jajko oraz przyprawy.
Wszystko wyrabiamy na jednolitą masę.
Za pomocą łyżki nabieramy mięso formujemy niewielkie placuszki do środka dajemy kawałek sera mozzarelli i robimy kulki.
Klopsiki podsmażamy na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią. Następnie przekładam na talerz.

Sos:
Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulkę, aż się zarumieni następnie dodajemy pokrojony czosnek chwile podsmażamy i dodajemy pomidory dusimy, aż pomidory zmiękną.
Następnie dodajemy wcześniej podsmażone klopsiki i dusimy pod przykryciem ok. 15-20 min.
Na koniec doprawiamy do smaku i dodajemy świeżą bazylię i opcjonalnie kilka kawałków sera.

