Składniki
Wymiary formy : 24X24 cm
Masa budyniowa:
▪️200 g masła
▪️500 ml mleka
▪️3 łyżki mąki pszennej
▪️3 łyżki skrobi ziemniaczanej
▪️2 żółtka
▪️3-4 łyżki cukru
Masa wiśniowa:
▪️700 g wiśni bez pestek
▪️200 ml wody
▪️1 galaretka wiśniowa
▪️1-2 łyżki cukru opcjonalnie
Masa śmietanowa:
▪️500 ml śmietany 30-36%
▪️2-3 łyżki cukru pudru
Pozostałe składniki:
▪️1 puszka kajmakowej masy
▪️około 60 herbatników
▪️gorzka czekolada
Sposób przygotowania
Masa budyniowa:
Do garnka wlewamy połowę mleka dodajemy cukier całość gotujemy.
Do drugiej połowy mleka dodajemy żółtka skrobie ziemniaczaną wszystko razem miksujemy następnie dodajemy do gotującego się mleka mieszamy, aż całość zgęstnieje.
Przykrywamy folią spożywczą taki sposób, by folia dotykała powierzchni budyniu odstawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy na puch następnie partiami dodajemy wystudzony budyń cały czas, ucierając do uzyskania gładkiej jednolitej masy.
Masa wiśniowa:
Ja użyłam świeżych wiśni, ale możecie użyć również mrożonych. Nie trzeba ich wcześniej rozmrażać.
Wiśnie przekładamy do garnka, dodajemy wodę i doprowadzamy do wrzenia gotujemy kilka minut, aż wiśnie delikatnie zmiękną następnie wsypujemy galaretkę dokładnie mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Opcjonalnie dosładzamy. Odstawiamy do delikatnego zgęstnienia.
Masa śmietanowa:
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
Warstwy ciasta:
▪️Herbatniki
▪️Masa budyniowa
▪️Herbatniki
▪️Tężejąca galaretka z wiśniami
▪️Herbatniki
▪️Masa kajmakowa
▪️Herbatniki
▪️Góra bita śmietana i starta czekolada.
Ciasto odstawiamy do lodówki. Najlepsze na drugi dzień
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka