Wiosenna sałatka w pucharkach przepis:
składniki na 4 pucharki

Wiosenna sałatka w pucharkach z sosem chrzanowym pyszna i szybka w przygotowaniu.
Idealna również na Wielkanocne śniadanie.
Składniki:
1 pęczek rzodkiewki
150 g pomidorków koktajlowych
1 długi ogórek zielony
3 jajka ugotowane na twardo
1 pęczek szczypiorku
1 małe opakowanie mixu sałat
1 mała czerwona cebula
2 łyżki ulubionego miksu ziaren np. dynia słonecznik sezam
sos
1 łyżeczka majonezu
1 łyżeczka chrzanu
100 g jogurt typu greckiego
Sól pieprz
Chipsy serowe
15 g sera parmezan
60 g sera żółtego
Chipsy serowe.
Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach ser żółty na grubych oczkach. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy serowe placki.
Pieczemy w 200 C około 15 min, aż ładnie się zarumienią.
Upieczone delikatnie przekładamy na kratkę i studzimy.
sos
W miseczce mieszamy jogurt majonez i chrzan doprawiamy solą i pieprzem.
Ugotowane jajka obieramy kroimy na ćwiartki. Cebule obieramy kroimy w cienką piórka. Szczypiorek drobno siekamy. Kroimy w kosteczkę obranego ogórka i rzodkiewkę. Pomidorki kroimy w ćwiartki.
Na dno pucharków wkładamy łyżeczkę sosu następnie rzodkiewki ogórka mix sałat i pomidorki na samej górze układamy cebulę jajka i chipsy serowe całość posypujemy ziarnami i szczypiorkiem.

