Wieniec ptysiowy z frużeliną truskawkową i bitą śmietaną

Bardzo smaczne delikatne i słodkie.

Wieniec ptysiowy z frużeliną truskawkową i bitą śmietaną przepis:

Składniki:

Wieniec ptysiowy 4 szt.

250 ml wody

80 g masła

180 g mąki

4-5 jajek

Szczypta soli

Dodatkowo :

400 ml Śmietana 36%

2 łyżki Cukier puder Królewski

200 ml frużeliny truskawkowej


Potrzebne będą :

Garnek 2 l, mikser, miska, łyżka, rękaw cukierniczy, tylka.

Sposób przygotowania:

Ptysie

W garnku zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli. Kiedy woda zaczyna wrzeć wsypujemy przesianą mąkę.

Zmniejszamy ogień żeby się nie przypaliło i ucieramy szybko i staranie drewnianą łyżką rozbijając grudki mąki do momentu aż będzie gładkie , lśniące szkliste i odchodziło od ścianek .Odstawiamy na bok żeby trochę schłodzić.

Kiedy ciasto jest delikatnie ostudzone dodajemy najpierw jedno jajko mieszamy następnie dodajemy kolejne jajko ciągle mieszając dodajemy kolejne jajka aż uzyskamy jednolitą gładką masę.

Na papierze do pieczenia odrysowujemy koła ja odrysowałam 4 koła o średnicy około 9 cm. Następnie papier przekręcamy na drugą stronę .Masę przekładamy do worka cukierniczego wyciskamy 3 okręgi od zewnątrz do zewnątrz tworząc wieniec.

Piekarnik nagrzewamy do 200 C pieczemy 10 min następnie zmniejszamy temperaturę do 170 C i pieczemy jeszcze 15 wyłączamy piekarnik i zostawiamy jeszcze w zamkniętym piekarniku na około 5min. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika.

Bita śmietana:

Schłodzoną śmietankę wlewamy do miski i ubijamy, w trakcje ubijania dodajemy przesiany cukier puder i ubijamy do uzyskania gładkiego, sztywnego kremu .Następnie masę przekładamy do rękawa cukierniczego z dowolną tylką.

Wystudzone wieńce przekrajamy na pół. Na spód ptysiów wykładamy frużelinę truskawkową następnie dekorujemy bitą śmietaną.

Smacznego !

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewiń do góry

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close