Składniki
Wieniec ptysiowy 4 szt.
-250 ml wody
-80 g masła
-180 g mąki
-4-5 jajek
-szczypta soli
Dodatkowo :
-400 ml Śmietana 36%
-2 łyżki Cukier puder Królewski
-200 ml frużeliny truskawkowej
Sposób przygotowania
Ptysie:
W garnku zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli. Kiedy woda zaczyna wrzeć wsypujemy przesianą mąkę.
Zmniejszamy ogień żeby się nie przypaliło i ucieramy szybko i staranie drewnianą łyżką rozbijając grudki mąki do momentu aż będzie gładkie , lśniące szkliste i odchodziło od ścianek .Odstawiamy na bok żeby trochę schłodzić.
Kiedy ciasto jest delikatnie ostudzone dodajemy najpierw jedno jajko mieszamy następnie dodajemy kolejne jajko ciągle mieszając dodajemy kolejne jajka aż uzyskamy jednolitą gładką masę.
Na papierze do pieczenia odrysowujemy koła ja odrysowałam 4 koła o średnicy około 9 cm. Następnie papier przekręcamy na drugą stronę .Masę przekładamy do worka cukierniczego wyciskamy 3 okręgi od zewnątrz do zewnątrz tworząc wieniec.
Piekarnik nagrzewamy do 200 C pieczemy 10 min następnie zmniejszamy temperaturę do 170 C i pieczemy jeszcze 15 wyłączamy piekarnik i zostawiamy jeszcze w zamkniętym piekarniku na około 5min. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika.
Bita śmietana:
Schłodzoną śmietankę wlewamy do miski i ubijamy, w trakcje ubijania dodajemy przesiany cukier puder i ubijamy do uzyskania gładkiego, sztywnego kremu .Następnie masę przekładamy do rękawa cukierniczego z dowolną tylką.
Wystudzone wieńce przekrajamy na pół. Na spód ptysiów wykładamy frużelinę truskawkową następnie dekorujemy bitą śmietaną.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka