Wieniec ptysiowy z frużeliną truskawkową i bitą śmietaną

Składniki

Wieniec ptysiowy 4 szt.
-250 ml wody
-80 g masła
-180 g mąki
-4-5 jajek
-szczypta soli
Dodatkowo :
-400 ml Śmietana 36%
-2 łyżki Cukier puder Królewski
-200 ml frużeliny truskawkowej

Sposób przygotowania

Ptysie:
W garnku zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli. Kiedy woda zaczyna wrzeć wsypujemy przesianą mąkę.
Zmniejszamy ogień żeby się nie przypaliło i ucieramy szybko i staranie drewnianą łyżką rozbijając grudki mąki do momentu aż będzie gładkie , lśniące szkliste i odchodziło od ścianek .Odstawiamy na bok żeby trochę schłodzić.
Kiedy ciasto jest delikatnie ostudzone dodajemy najpierw jedno jajko mieszamy następnie dodajemy kolejne jajko ciągle mieszając dodajemy kolejne jajka aż uzyskamy jednolitą gładką masę.
Na papierze do pieczenia odrysowujemy koła ja odrysowałam 4 koła o średnicy około 9 cm. Następnie papier przekręcamy na drugą stronę .Masę przekładamy do worka cukierniczego wyciskamy 3 okręgi od zewnątrz do zewnątrz tworząc wieniec.
Piekarnik nagrzewamy do 200 C pieczemy 10 min następnie zmniejszamy temperaturę do 170 C i pieczemy jeszcze 15 wyłączamy piekarnik i zostawiamy jeszcze w zamkniętym piekarniku na około 5min. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika.
Bita śmietana:
Schłodzoną śmietankę wlewamy do miski i ubijamy, w trakcje ubijania dodajemy przesiany cukier puder i ubijamy do uzyskania gładkiego, sztywnego kremu .Następnie masę przekładamy do rękawa cukierniczego z dowolną tylką.
Wystudzone wieńce przekrajamy na pół. Na spód ptysiów wykładamy frużelinę truskawkową następnie dekorujemy bitą śmietaną.

Smacznego 💛

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close