Składniki
-1,200 kg podudzi z kurczaka
(mogą być również udka lub skrzydełka)
Marynata:
-1 l maślanki
-3 ząbki czosnku
-1-2 łyżeczki soli
-1 łyżeczka pieprzu
-2 łyżeczki papryki słodkiej
-1 łyżeczka papryki ostrej
-1 łyżeczka curry
-1 łyżeczka suszonego rozmarynu
2 łyżeczki musztardy miodowej
Dodatkowo:
-1 limonka
-płatki chili
-1 gałązka świeżego rozmarynu
Sposób przygotowania
Podudzia z kurczaka dokładnie myjemy osuszamy.
Przygotowujemy w misce marynatę. Następnie do marynaty wkładamy podudzia z kurczaka i dokładnie mieszamy. Przykrywamy odstawiamy na 24-48 godz.
Następnego dnia wyjmujemy podudzia z marynaty godzinę przed pieczeniem.
Dużą blaszkę lub naczynie żaroodporne smarujemy olejem układamy podudzia z kurczaka posypujemy startą skórką z limonki płatkami chili następnie skrapiamy sokiem z limonki oraz skrapiamy delikatnie olejem i układamy gałązki rozmarynu.
Pieczemy w brytfance temperaturze 180 ok. 45-50 min.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka