Pyszne delikatne i soczyste podudzia z kurczaka marynowane w maślance idealne na obiad lub kolację.
Podudzia kurczaka marynowane w maślance przepis:
Składniki:
1,200 kg podudzi z kurczaka
(mogą być również udka lub skrzydełka)
Marynata:
1 l maślanki
Dodatkowo:
Potrzebne będą :
Miska ,blaszka, brytfanka lub żaroodporne naczynie
Sposób przygotowania:
Podudzia z kurczaka dokładnie myjemy osuszamy.
Przygotowujemy w misce marynatę. Następnie do marynaty wkładamy podudzia z kurczaka i dokładnie mieszamy. Przykrywamy odstawiamy na 24-48 godz.
Następnego dnia wyjmujemy podudzia z marynaty godzinę przed pieczeniem.
Dużą blaszkę lub naczynie żaroodporne smarujemy olejem układamy podudzia z kurczaka posypujemy startą skórką z limonki płatkami chili następnie skrapiamy sokiem z limonki oraz skrapiamy delikatnie olejem i układamy gałązki rozmarynu.
Pieczemy w brytfance temperaturze 180 ok. 45-50 min.



