Podudzia kurczaka marynowane w maślance

Pyszne delikatne i soczyste podudzia z kurczaka marynowane w maślance idealne na obiad lub kolację.

Podudzia kurczaka marynowane w maślance przepis:

Składniki:

1,200 kg podudzi z kurczaka  

(mogą być również udka lub skrzydełka)

Marynata:

1 l maślanki

3 ząbki czosnku

1-2 łyżeczki soli

1 łyżeczka pieprzu

2 łyżeczki papryki słodkiej

1 łyżeczka papryki ostrej

1 łyżeczka curry

1 łyżeczka suszonego rozmarynu

2 łyżeczki musztardy miodowej

Dodatkowo:

1 limonka

płatki chili

1 gałązka świeżego rozmarynu.

Potrzebne będą :

Miska ,blaszka, brytfanka lub żaroodporne naczynie

Sposób przygotowania:

Podudzia z kurczaka dokładnie myjemy osuszamy.

Przygotowujemy w misce marynatę. Następnie do marynaty wkładamy podudzia z kurczaka i dokładnie mieszamy. Przykrywamy odstawiamy na 24-48 godz.

Następnego dnia wyjmujemy podudzia z marynaty godzinę przed pieczeniem.

Dużą blaszkę lub naczynie żaroodporne smarujemy olejem układamy podudzia z kurczaka posypujemy startą skórką z limonki płatkami chili następnie skrapiamy sokiem z limonki oraz skrapiamy delikatnie olejem i układamy gałązki rozmarynu.

Pieczemy w brytfance temperaturze 180 ok. 45-50 min.

upieczone złociste podudzia  z kurczaka w marynacie z maślanki

Smacznego !

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewiń do góry

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close