Tarta serowa ze szparagami i szynką szwarcwaldzką to doskonała propozycja na letni obiad lub kolację.
Wspaniale smakuje również na zimno

Składniki
Tarta:
-200 g mąki pszennej
-100 g masła
-1 jajko
-szczypta soli
Farsz:
-80 g sera gorgonzola
-250 g sera ricotta
-30 g sera parmezan
-2 łyżki śmietany 18 %
-250 g szparagów
-pomidorki koktajlowe
-1 mała cebula czerwona
-szynka szwarcwaldzka
Potrzebne będą :
Forma do tarty , fasola do obciążenia tarty, wałek.
Sposób przygotowania
Na początku zagniatamy ciasto na tarte.
Przesiewamy mąkę na stolnicę dodajemy szczyptę soli. Składniki siekamy nożem kiedy masło będzie rozdrobnione wbijamy na środek jajko i szybko zagniatamy ciasto.
Gdy ciasto jest gotowe robimy kulkę zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 60 min.
Po godzinie smarujemy formę delikatnie masłem posypujemy bułką tartą i wykładamy ciastem nakłuwamy spód widelcem i wkładamy na chwilę do zamrażarki.
Nagrzewamy piekarnik do 180 C grzanie góra dół kiedy piekarnik się rozgrzeje ciasto wkładamy na 15 minut do piekarnika .
Ciasto można przykryć folią i obciążyć fasolkami zapewni to równy spód.
Kiedy piecze się spód myjemy szparagi odłamujemy zdrętwiałe końcówki.
W wysokim garnku zagotowujemy wodę wkładamy szparagi gotujemy około 5 min następnie je blanszujemy i osuszamy.
Pomidorki myjemy kroimy na pól cebulę obieramy kroimy w piórka.
Ricottę przekładamy do miseczki dodajemy starty Parmezan doprawiamy solą i pieprzem.
Na podpieczony spód wykładamy serową masę układamy szparagi pomidorki i cebulkę posypujemy pokruszonym serem gorgonzola.
Wstawiamy do piekarnika na 20 min temp. 180 C grzanie góra dół. Po upieczeniu układamy szynkę szwarcwaldzką oraz rukole.
Dekorujemy listami bazylii lub rukolą.


Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka