


Tarta serowa ze szparagami i szynką szwarcwaldzką to doskonała propozycja na letni obiad lub kolację wspaniale smakuje również na zimno.
Tarta serowa ze szparagami i szynką szwarcwaldzką przepis:
Składniki:
Tarta:
200 g mąki pszennej
100 g masła
1 jajko
szczypta soli
Farsz:
80 g Sera gorgonzola
250 g Sera ricotta
30 g Sera parmezan
2 łyżki śmietany 18 %
250 g szparagów
Pomidorki koktajlowe
1 mała cebula czerwona
Szynka szwarcwaldzka
Potrzebne będą :
Forma do tarty , fasola do obciążenia tarty, wałek.
Sposób przygotowania:
Na początku zagniatamy ciasto na tarte.
Przesiewamy mąkę na stolnicę dodajemy szczyptę soli. Składniki siekamy nożem kiedy masło będzie rozdrobnione wbijamy na środek jajko i szybko zagniatamy ciasto.
Gdy ciasto jest gotowe robimy kulkę zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 60 min.
Po godzinie smarujemy formę delikatnie masłem posypujemy bułką tartą i wykładamy ciastem nakłuwamy spód widelcem i wkładamy na chwilę do zamrażarki.
Nagrzewamy piekarnik do 180 C grzanie góra dół kiedy piekarnik się rozgrzeje ciasto wkładamy na 15 minut do piekarnika .
Ciasto można przykryć folią i obciążyć fasolkami zapewni to równy spód.
Kiedy piecze się spód myjemy szparagi odłamujemy zdrętwiałe końcówki.
W wysokim garnku zagotowujemy wodę wkładamy szparagi gotujemy około 5 min następnie je blanszujemy i osuszamy.
Pomidorki myjemy kroimy na pól cebulę obieramy kroimy w piórka.
Ricottę przekładamy do miseczki dodajemy starty Parmezan doprawiamy solą i pieprzem.
Na podpieczony spód wykładamy serową masę układamy szparagi pomidorki i cebulkę posypujemy pokruszonym serem gorgonzola.
Wstawiamy do piekarnika na 20 min temp. 180 C grzanie góra dół. Po upieczeniu układamy szynkę szwarcwaldzką oraz rukole.
Propozycja podania:
Dekorujemy listami bazylii lub rukolą.




