Składniki
Ciasto:
6 jajek
100 g drobnego cukru
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru z wanilią
3 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
Krem:
500 g mascarpone Moja Formagia
500 ml śmietany 30
3 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki cukru z wanilią
60 g pierniczków
Dodatkowo:
około 40 ml ciepłej kawy z 1 łyżeczką przyprawy do piernika
1 słoiczek czekośliwki lub :
1 powidła śliwkowe
3 łyżeczka kakao
2 kostki gorzkiej czekolady
Do dekoracji:
suszone pomarańcze, wiórki kokosowe, ozdoby cukiernicze
Sposób przygotowania
Ciasto
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Pod koniec partiami wsypujemy cukier cały czas miksujemy.
Następnie dodajemy żółtka i miksujemy na niskich obrotach do połączenia się składników.
Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki.
Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy masę i wyrównujemy. Pieczemy w 180°C około 12-15 min.
Po upieczeniu jeszcze ciepły przekładamy na ściereczkę posypaną cukrem pudrem, powoli zdejmujemy papier, przykrywamy ściereczką.
Pozostawiamy do ostygnięcia.
Czekośliwka
Powidła przekładamy do garnka, dodajemy kakao i czekoladę, podgrzewamy aż czekolada się roztopi i studzimy.
Krem
Serek mascarpone i śmietankę przekładamy do miski, dodajemy przesiany cukier puder, mieszamy, aż krem zgęstnieje. Odejmujemy kilka łyżek kremu do dekoracji, następnie wsypujemy pokruszone pierniczki i ponownie mieszamy.
Składanie
Odcinamy niezbyt równe brzegi. Nasączamy, następnie wykładamy równo powidła, a następnie krem. Kroimy na równe paski, około 6 cm.
Pierwszy pasek biszkoptowy rolujemy ciasno, stawiamy pionowo na środku.
Następny pasek zawijamy dokoła tam, gdzie się skończył poprzedni pasek, i tak postępujemy z kolejnymi paskami.
Pozostałym kremem smarujemy boki i górę, dekorujemy w dowolny sposób.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka
wpis powstał we współpracy z marką Moja Formagia