Świąteczne ciasto

Biszkopt piernikowy przełożony pysznym, delikatnie słodkim kremem z serkiem mascarpone od Moja Formagia z dodatkiem pierniczków oraz powidłami czekoladowo-śliwkowymi.Wygląda wspaniale i jest obłędnie pyszne. Idealne na święta

Świąteczne ciastoprzepis

Biszkopt piernikowy przełożony pysznym, delikatnie słodkim kremem z serkiem mascarpone od Moja Formagia z dodatkiem pierniczków oraz powidłami czekoladowo-śliwkowymi.
Wygląda wspaniale i jest obłędnie pyszne. Idealne na święta.

Zapraszam do obejrzenia krótkiego filmu krok po kroku na TikToku i Instagramie

Składniki

Ciasto:
6 jajek
100 g drobnego cukru
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru z wanilią
3 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
Krem:
500 g mascarpone Moja Formagia
500 ml śmietany 30
3 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki cukru z wanilią
60 g pierniczków
Dodatkowo:
około 40 ml ciepłej kawy z 1 łyżeczką przyprawy do piernika
1 słoiczek czekośliwki lub :
1 powidła śliwkowe
3 łyżeczka kakao
2 kostki gorzkiej czekolady
Do dekoracji:
suszone pomarańcze, wiórki kokosowe, ozdoby cukiernicze

Sposób przygotowania

Ciasto
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Pod koniec partiami wsypujemy cukier cały czas miksujemy.
Następnie dodajemy żółtka i miksujemy na niskich obrotach do połączenia się składników.
Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki.
Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy masę i wyrównujemy. Pieczemy w 180°C około 12-15 min.
Po upieczeniu jeszcze ciepły przekładamy na ściereczkę posypaną cukrem pudrem, powoli zdejmujemy papier, przykrywamy ściereczką.
Pozostawiamy do ostygnięcia.
Czekośliwka
Powidła przekładamy do garnka, dodajemy kakao i czekoladę, podgrzewamy aż czekolada się roztopi i studzimy.
Krem
Serek mascarpone i śmietankę przekładamy do miski, dodajemy przesiany cukier puder, mieszamy, aż krem zgęstnieje. Odejmujemy kilka łyżek kremu do dekoracji, następnie wsypujemy pokruszone pierniczki i ponownie mieszamy.
Składanie
Odcinamy niezbyt równe brzegi. Nasączamy, następnie wykładamy równo powidła, a następnie krem. Kroimy na równe paski, około 6 cm.
Pierwszy pasek biszkoptowy rolujemy ciasno, stawiamy pionowo na środku.
Następny pasek zawijamy dokoła tam, gdzie się skończył poprzedni pasek, i tak postępujemy z kolejnymi paskami.
Pozostałym kremem smarujemy boki i górę, dekorujemy w dowolny sposób.

Świąteczne ciasto prosty przepis
Świąteczne ciastoprzepis

Smacznego 💛

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

wpis powstał we współpracy z marką Moja Formagia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close