Składniki
500 g płatów śledziowych
2 Cebule
50 g suszonych grzybów
6 suszonych śliwek
2 łyżeczki koncentratu
1 łyżka octu
3 liście laurowe
2 ziela angielskie
2 ziarna jałowca
3 ziarenka pieprzu
sól pieprz
1 łyżeczka rozmarynu
0,5 łyżeczki tymianku
Sposób przygotowania
Suszone grzyby płuczemy, zalewamy wodą i moczymy przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Następnie gotujemy przez około 20–30 minut.
Grzyby odsączamy, zostawiając płyn, następnie kroimy na kawałki.
Płaty śledziowe moczymy w wodzie przez około 30 minut.
Odsączamy je, jeśli są mocno słone, wymieniamy wodę ponownie i moczymy dłużej.
Następnie kroimy na kawałki
Cebulę obieramy, kroimy w piórka.
Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy cebulę i podsmażamy, aż lekko się zarumieni.
Dodajemy grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i ziarenka pieprzu.
Podsmażamy kilka minut i dodajemy 0,5 szklanki wywaru z grzybów.
Dusimy całość przez około 15 minut, aż wszystko stanie się miękkie.
Następnie dodajemy śliwki podsmażamy kilka minut.
Dodajemy przecier pomidorowy, ponownie chwilę smażymy, dodajemy ocet winny i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, rozmarynem i tymiankiem. Studzimy.
Ostudzone składniki przekładamy do miski i mieszamy ze śledziami.
Zostawiamy do zamarynowania w misce lub przekładamy do słoika i zostawiamy co najmniej 24 godziny, aby smaki się przegryzły.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka