Śledzie z grzybami

Śledzie z grzybami. Świetnie smakują są proste i szybkie w przygotowaniu.
Idealne na przekąskę, jak i na święta.

Śledzie z grzybami przepis

Śledzie z grzybami. Świetnie smakują są proste i szybkie w przygotowaniu.
Idealne na przekąskę, jak i na święta.

Składniki

500 g płatów śledziowych
2 Cebule
50 g suszonych grzybów
6 suszonych śliwek
2 łyżeczki koncentratu
1 łyżka octu
3 liście laurowe
2 ziela angielskie
2 ziarna jałowca
3 ziarenka pieprzu
sól pieprz
1 łyżeczka rozmarynu
0,5 łyżeczki tymianku

Sposób przygotowania

Suszone grzyby płuczemy, zalewamy wodą i moczymy przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Następnie gotujemy przez około 20–30 minut.
Grzyby odsączamy, zostawiając płyn, następnie kroimy na kawałki.
Płaty śledziowe moczymy w wodzie przez około 30 minut.
Odsączamy je, jeśli są mocno słone, wymieniamy wodę ponownie i moczymy dłużej.
Następnie kroimy na kawałki
Cebulę obieramy, kroimy w piórka.
Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy cebulę i podsmażamy, aż lekko się zarumieni.
Dodajemy grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i ziarenka pieprzu.
Podsmażamy kilka minut i dodajemy 0,5 szklanki wywaru z grzybów.
Dusimy całość przez około 15 minut, aż wszystko stanie się miękkie.
Następnie dodajemy śliwki podsmażamy kilka minut.
Dodajemy przecier pomidorowy, ponownie chwilę smażymy, dodajemy ocet winny i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, rozmarynem i tymiankiem. Studzimy.
Ostudzone składniki przekładamy do miski i mieszamy ze śledziami.
Zostawiamy do zamarynowania w misce lub przekładamy do słoika i zostawiamy co najmniej 24 godziny, aby smaki się przegryzły.

Śledzie z grzybami przepis

Smacznego 💛

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close