Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

Doskonałe do gorącego czerwonego barszczu. Idealne na wigilię jak również jako przekąska na różne przyjęcia.
Rewelacyjne na ciepło i zimno.Można je zrobić wcześniej i zamrozić .
Po odmrożeniu podgrzewamy kilka minut w piekarniku są równie pyszne.

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami przepis

Doskonałe do gorącego czerwonego barszczu. Idealne na wigilię jak również jako przekąska na różne przyjęcia.
Rewelacyjne na ciepło i zimno.
Można je zrobić wcześniej i zamrozić .
Po odmrożeniu podgrzewamy kilka minut w piekarniku są równie pyszne.

Zapraszam do obejrzenia krótkiego filmu krok po kroku na Instagramie

Składniki

Ciasto:
500 g mąki
250 ml mleka
30 g drożdży
1 jajko
2 żółtka
80 g masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Nadzienie:
500 g kapusty
40 g suszonych grzybów np. borowików
1 cebula
3 liście laurowe
2 ziela angielskie
3 ziarenka pieprzu
2 kulki jałowca
sól, pieprz
olej
Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania.
Mak czarnuszka kminek do posypania.

Sposób przygotowania

Zaczynamy od przygotowania nadzienia.
Suszone grzyby płuczemy, zalewamy wodą i moczymy przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Następnie gotujemy je przez około 20-30 minut.
Grzyby odsączamy, zostawiając płyn, a następnie kroimy je na kawałki.
Kapustę kiszoną odciskamy, gdy jest mocno kwaśna, płuczemy wodą, a następnie kroimy.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, aż zrumieni się.
Wszystkie składniki przekładamy do garnka, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec, zalewamy jedną szklanką wywaru z grzybów oraz dwoma szklankami wody. Mieszamy i dusimy na małym ogniu przez około godzinę, aż kapusta zmięknie, co jakiś czas mieszając.
Ciasto
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło roztapiamy, a następnie pozostawiamy je do ostygnięcia.
Przygotowujemy rozczyn z drożdży, łyżki cukru, mleka i mąki.
Pozostawiamy go przykrytego w ciepłym miejscu.
Do dużej miski przesiewamy mąkę. Gdy objętość rozczynu zwiększy się dwukrotnie, wlewamy go do miski z mąką, dodajemy jajka, pozostałe mleko, i wyrabiamy ciasto bardzo dokładnie, aż będzie gładkie i odstawać od ręki.
Kiedy ciasto jest dokładnie wyrobione, powoli, stopniowo i cały czas wyrabiając, dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz sól.
Dokładnie mieszamy, wyrównujemy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po około godzinie, gdy ciasto wyrośnie, wyjmujemy je z miski.
Wałkujemy na grubość około 1 cm, następnie kroimy je na pasy o długości około 40 cm i szerokości około 15 cm.
Wzdłuż ciasta kładziemy nadzienie, zostawiając wolne brzegi.
Zawijamy je i delikatnie spłaszczamy. Kroimy na kawałki o długości około 4 cm.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy makiem, czarnuszką lub kminkiem, i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 20-25 minut. Studzimy.

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami prosty przepis
Przepis na paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

Smacznego 💛

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close