Składniki
Ciasto:
500 g mąki
250 ml mleka
30 g drożdży
1 jajko
2 żółtka
80 g masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Nadzienie:
500 g kapusty
40 g suszonych grzybów np. borowików
1 cebula
3 liście laurowe
2 ziela angielskie
3 ziarenka pieprzu
2 kulki jałowca
sól, pieprz
olej
Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania.
Mak czarnuszka kminek do posypania.
Sposób przygotowania
Zaczynamy od przygotowania nadzienia.
Suszone grzyby płuczemy, zalewamy wodą i moczymy przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Następnie gotujemy je przez około 20-30 minut.
Grzyby odsączamy, zostawiając płyn, a następnie kroimy je na kawałki.
Kapustę kiszoną odciskamy, gdy jest mocno kwaśna, płuczemy wodą, a następnie kroimy.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, aż zrumieni się.
Wszystkie składniki przekładamy do garnka, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec, zalewamy jedną szklanką wywaru z grzybów oraz dwoma szklankami wody. Mieszamy i dusimy na małym ogniu przez około godzinę, aż kapusta zmięknie, co jakiś czas mieszając.
Ciasto
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło roztapiamy, a następnie pozostawiamy je do ostygnięcia.
Przygotowujemy rozczyn z drożdży, łyżki cukru, mleka i mąki.
Pozostawiamy go przykrytego w ciepłym miejscu.
Do dużej miski przesiewamy mąkę. Gdy objętość rozczynu zwiększy się dwukrotnie, wlewamy go do miski z mąką, dodajemy jajka, pozostałe mleko, i wyrabiamy ciasto bardzo dokładnie, aż będzie gładkie i odstawać od ręki.
Kiedy ciasto jest dokładnie wyrobione, powoli, stopniowo i cały czas wyrabiając, dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz sól.
Dokładnie mieszamy, wyrównujemy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po około godzinie, gdy ciasto wyrośnie, wyjmujemy je z miski.
Wałkujemy na grubość około 1 cm, następnie kroimy je na pasy o długości około 40 cm i szerokości około 15 cm.
Wzdłuż ciasta kładziemy nadzienie, zostawiając wolne brzegi.
Zawijamy je i delikatnie spłaszczamy. Kroimy na kawałki o długości około 4 cm.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy makiem, czarnuszką lub kminkiem, i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 20-25 minut. Studzimy.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka