Składniki
▪️500 g śledzi
▪️1 cebula
▪️200 g suszonych pomidorów w oleju
▪️1-2 papryczki chili
▪️1 łyżeczka oregano
▪️1 łyżeczka bazylii
▪️1 łyżeczka pieprzu grubo mielonego
▪️0,5 łyżeczki ostrej papryki
Sposób przygotowania
Płaty śledziowe moczymy w wodzie przez około 30 minut. Po 30 minutach odsączamy je.
Jeśli są mocno słone, wymieniamy wodę ponownie i moczymy dłużej.
Następnie kroimy na kawałki.
Cebulę kroimy w piórka, pomidory suszone w paseczki, papryczkę chili w cienkie plasterki.
Przekładamy do miski, dodajemy 3 łyżki oleju z pomidorów, doprawiamy do smaku.
Całość przekładamy do słoika i zalewamy olejem tak, aby wszystko było zakryte.
Wstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny, aby smaki się przegryzły.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka