Składniki
▪️1 filet z łososia bez skóry (około 600 g)
lub inna ulubiona ryba, na przykład polędwiczka z dorsza czy pstrąg
Pesto koperkowo- pietruszkowe:
▪️1 pęczek koperku
▪️1 pęczek natki pietruszki
▪️1 ząbek czosnku
▪️20 g parmezanu
▪️30 g słonecznika
▪️6 łyżek oliwy
▪️sok z cytryny
▪️Sól, pieprz
Kruszonka:
▪️0,5 suchej bułki
▪️1 łyżki pokruszonych orzechów
▪️1 łyżka słonecznika
▪️skórka z połowy cytryny
▪️1 łyżka parmezanu
Dodatkowo:
▪️masło
Sposób przygotowania
Pesto
Koperek i natkę pietruszki myjemy, osuszamy.
Słonecznik prażymy na suchej patelni. Miksujemy koperek, natkę pietruszki, prażony słonecznik, czosnek, parmezan i oliwę.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Kruszonka
W malakserze miksujemy bułkę niezbyt drobno, tak żeby powstały okruchy. Dodajemy parmezan, skórkę z cytryny, orzechy i słonecznik. Mieszamy.
Rybę przyprawiamy z każdej strony solą i pieprzem.
Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.
Smarujemy pesto i posypujemy kruszonką, delikatnie dociskając.
Na wierzchu układamy małe kawałeczki masła.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190°C na ok. 12-15 minut.
Czas pieczenia może się różnić w zależności od grubości ryby.
Najlepiej obserwować.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka