Łosoś z zielonym pesto i kruszonką

Łosoś z zielonym pesto i chrupiącą kruszonką. Jest prosty i szybki w wykonaniu, a smakuje przepysznie.
Doskonały zarówno na szybki obiad, jak i na wigilię.

Łosoś z zielonym pesto i kruszonką przepis

Łosoś z zielonym pesto i chrupiącą kruszonką. Jest prosty i szybki w wykonaniu, a smakuje przepysznie.
Doskonały zarówno na szybki obiad, jak i na wigilię.

Zapraszam do obejrzenia krótkiego filmu krok po kroku na TikToku i Instagramie

Składniki

▪️1 filet z łososia bez skóry (około 600 g)
lub inna ulubiona ryba, na przykład polędwiczka z dorsza czy pstrąg
Pesto koperkowo- pietruszkowe:
▪️1 pęczek koperku
▪️1 pęczek natki pietruszki
▪️1 ząbek czosnku
▪️20 g parmezanu
▪️30 g słonecznika
▪️6 łyżek oliwy
▪️sok z cytryny
▪️Sól, pieprz
Kruszonka:
▪️0,5 suchej bułki
▪️1 łyżki pokruszonych orzechów
▪️1 łyżka słonecznika
▪️skórka z połowy cytryny
▪️1 łyżka parmezanu
Dodatkowo:
▪️masło

Sposób przygotowania

Pesto
Koperek i natkę pietruszki myjemy, osuszamy.
Słonecznik prażymy na suchej patelni. Miksujemy koperek, natkę pietruszki, prażony słonecznik, czosnek, parmezan i oliwę.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Kruszonka
W malakserze miksujemy bułkę niezbyt drobno, tak żeby powstały okruchy. Dodajemy parmezan, skórkę z cytryny, orzechy i słonecznik. Mieszamy.
Rybę przyprawiamy z każdej strony solą i pieprzem.
Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.
Smarujemy pesto i posypujemy kruszonką, delikatnie dociskając.
Na wierzchu układamy małe kawałeczki masła.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190°C na ok. 12-15 minut.
Czas pieczenia może się różnić w zależności od grubości ryby.
Najlepiej obserwować.

Łosoś z zielonym pesto i chrupiącą kruszonką. Jest prosty i szybki w wykonaniu, a smakuje przepysznie.
Łosoś z zielonym pesto i kruszonką przepis

Smacznego 💛

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close