Składniki
▪️1 kg piersi z indyka
▪️Sól, pieprz, papryka ostra i słodka
Nadzienie:
▪️30 g drobno pokruszonych orzechów
▪️150 g suszonych śliwek
▪️150 g suszonej żurawiny
▪️20 g masła
▪️Sól, pieprz
▪️Szczypta cynamonu, imbiru, goździków i kardamonu
Dodatkowo:
▪️2 opakowania szynki parmeńskiej lub cienkich plastrów boczku
Sos:
▪️Woda lub bulion warzywny
Zasmażka
▪️1 łyżka masła
▪️1 łyżka mąki
Sposób przygotowania
Nadzienie:
Śliwki kroimy na małe kawałki. Przekładamy do miski dodajemy żurawinę i orzechy doprawiamy do smaku.
Pierś z indyka myjemy, oczyszczamy i suszymy.
Rozkładamy duży kawałek folii (np. przecięty rękaw kuchenny), układamy filet, następnie przykrywamy folią i rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa, tworząc duży prostokąt.
Przyprawiamy pieprzem, solą, papryką.
Filet smarujemy miękkim masłem, wykładamy równomiernie farsz, zostawiając puste boki.
Na folii rozkładamy plastry szynki na długość rolady, nakładając plastry na siebie, następnie na brzegu układamy roladę i ścisło owijamy.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posmarowanego oliwą, łączeniem do dołu, dodajemy kilka łyżek wody.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C.
Pieczemy roladę przez około 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy kolejne 45-50 minut, aż będzie dobrze zrumieniona i w środku dobrze przypieczona.
Żeby mięso się nie wysuszyło, od czasu do czasu polewamy sosem z pieczenia.
Sos
Wywar z pieczonego mięsa przelewamy przez sitko do małego garnka.
W razie zbyt intensywnego smaku wywaru, rozcieńczamy wodą lub bulionem. Na drugiej patelni przygotowujemy zasmażkę: roztapiamy masło, dodajemy mąkę, smażymy do zarumienienia. Stopniowo wlewamy wywar, cały czas mieszając, aż sos zgęstnie.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka