Rolada z indyka z żurawiną i śliwkami

Przepyszna, soczysta rolada z indyka z żurawiną, śliwkami i przyprawami korzennymi.
Idealne danie na świąteczny obiad lub na zimno jako wędlina. Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu.
Możecie przygotować dzień wcześniej, następnie włożyć do lodówki i wyjąć godzinę przed planowanym pieczeniem

Rolada z indyka z żurawiną i śliwkami przepis

Przepyszna, soczysta rolada z indyka z żurawiną, śliwkami i przyprawami korzennymi.
Idealne danie na świąteczny obiad lub na zimno jako wędlina. Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu.
Możecie przygotować dzień wcześniej, następnie włożyć do lodówki i wyjąć godzinę przed planowanym pieczeniem

Zapraszam do obejrzenia krótkiego filmu krok po kroku na TikToku i Instagramie

Składniki

▪️1 kg piersi z indyka
▪️Sól, pieprz, papryka ostra i słodka
Nadzienie:
▪️30 g drobno pokruszonych orzechów
▪️150 g suszonych śliwek
▪️150 g suszonej żurawiny
▪️20 g masła
▪️Sól, pieprz
▪️Szczypta cynamonu, imbiru, goździków i kardamonu
Dodatkowo:
▪️2 opakowania szynki parmeńskiej lub cienkich plastrów boczku
Sos:
▪️Woda lub bulion warzywny
Zasmażka
▪️1 łyżka masła
▪️1 łyżka mąki

Sposób przygotowania

Nadzienie:
Śliwki kroimy na małe kawałki. Przekładamy do miski dodajemy żurawinę i orzechy doprawiamy do smaku.

Pierś z indyka myjemy, oczyszczamy i suszymy.
Rozkładamy duży kawałek folii (np. przecięty rękaw kuchenny), układamy filet, następnie przykrywamy folią i rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa, tworząc duży prostokąt.
Przyprawiamy pieprzem, solą, papryką.

Filet smarujemy miękkim masłem, wykładamy równomiernie farsz, zostawiając puste boki.
Na folii rozkładamy plastry szynki na długość rolady, nakładając plastry na siebie, następnie na brzegu układamy roladę i ścisło owijamy.

Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posmarowanego oliwą, łączeniem do dołu, dodajemy kilka łyżek wody.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C.
Pieczemy roladę przez około 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy kolejne 45-50 minut, aż będzie dobrze zrumieniona i w środku dobrze przypieczona.
Żeby mięso się nie wysuszyło, od czasu do czasu polewamy sosem z pieczenia.
Sos
Wywar z pieczonego mięsa przelewamy przez sitko do małego garnka.
W razie zbyt intensywnego smaku wywaru, rozcieńczamy wodą lub bulionem. Na drugiej patelni przygotowujemy zasmażkę: roztapiamy masło, dodajemy mąkę, smażymy do zarumienienia. Stopniowo wlewamy wywar, cały czas mieszając, aż sos zgęstnie.

Przepyszna, soczysta rolada z indyka z żurawiną, śliwkami i przyprawami korzennymi
Rolada z indyka z żurawiną i śliwkami przepis

Smacznego 💛

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close