Składniki
▪️500 g płatów śledziowych
▪️1 Cebula średnia
▪️2 łyżki koncentratu
▪️0,5 papryki czerwonej
▪️0,5 papryki żółtej
▪️3 liście laurowe
▪️2 ziela angielskie
▪️3 ziarenka pieprzu
▪️1 łyżeczka cukru
▪️4 łyżeczki octu winnego
▪️250 ml wody
▪️Zioła prowansalskie
▪️Papryka słodka
▪️Chili (opcjonalnie)
▪️Łyżeczka cukru
▪️Sól
Sposób przygotowania
Płaty śledziowe moczymy w wodzie przez około 30 min.
Po 30 odsączamy jeśli są mocno słone wymieniamy wodę ponownie i moczymy dłużej. Następnie kroimy na kawałki.
Cebulę obieramy kroimy w piórka. Marchewkę kroimy w słupki, paprykę w paski.
Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy cebulę i chwilę smażymy.
Następnie dodajemy marchewkę i smażymy kilka minut.
Dodajemy paprykę, liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i smażymy aż warzywa zmiękną.
Dodajemy koncentrat, ocet winny i cukier, doprawiamy do smaku. Studzimy.
Ostudzone warzywa przekładamy do miski i mieszamy ze śledziami.
Zostawiamy do zamarynowania w misce lub przekładamy do słoika i zostawiamy co najmniej 24 godziny, aby smaki się przegryzły.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka