Śledzie w sosie salsa

Śledzie w sosie salsa.Z dodatkiem warzyw i słodko kwaśnym sosem.
Jeśli jeszcze nie próbowaliście to polecam są naprawdę przepyszne.

Śledzie w sosie salsa przepis

Śledzie w sosie salsa.Z dodatkiem warzyw i słodko kwaśnym sosem.
Jeśli jeszcze nie próbowaliście to polecam są naprawdę przepyszne.

Składniki

▪️500 g płatów śledziowych
▪️1 Cebula średnia
▪️2 łyżki koncentratu
▪️0,5 papryki czerwonej
▪️0,5 papryki żółtej
▪️3 liście laurowe
▪️2 ziela angielskie
▪️3 ziarenka pieprzu
▪️1 łyżeczka cukru
▪️4 łyżeczki octu winnego
▪️250 ml wody
▪️Zioła prowansalskie
▪️Papryka słodka
▪️Chili (opcjonalnie)
▪️Łyżeczka cukru
▪️Sól

Sposób przygotowania

Płaty śledziowe moczymy w wodzie przez około 30 min.
Po 30 odsączamy jeśli są mocno słone wymieniamy wodę ponownie i moczymy dłużej. Następnie kroimy na kawałki.
Cebulę obieramy kroimy w piórka. Marchewkę kroimy w słupki, paprykę w paski.
Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy cebulę i chwilę smażymy.
Następnie dodajemy marchewkę i smażymy kilka minut.
Dodajemy paprykę, liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i smażymy aż warzywa zmiękną.
Dodajemy koncentrat, ocet winny i cukier, doprawiamy do smaku. Studzimy.
Ostudzone warzywa przekładamy do miski i mieszamy ze śledziami.
Zostawiamy do zamarynowania w misce lub przekładamy do słoika i zostawiamy co najmniej 24 godziny, aby smaki się przegryzły.

Smacznego 💛

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close