Kompot wigilijny z suszu z przyprawami korzennymi i pomarańczami

Kompot wigilijny z suszu z dodatkiem przypraw korzennych i pomarańczy.
Jest przepyszny, aromatyczny i rozgrzewający, doskonały zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Kompot robię bez wędzonych owoców, ponieważ ich smak i aromat nie wszystkim odpowiada, a taki smakuje wszystkim.

Kompot wigilijny z suszu z przyprawami korzennymi i pomarańczami przepis

Kompot wigilijny z suszu z dodatkiem przypraw korzennych i pomarańczy.
Jest przepyszny, aromatyczny i rozgrzewający, doskonały zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Kompot robię bez wędzonych owoców, ponieważ ich smak i aromat nie wszystkim odpowiada, a taki smakuje wszystkim.

Składniki

▪️200 g suszonych owoców (jabłka, gruszki, śliwki)
▪️Garść :suszonej żurawiny, moreli i rodzynek
▪️1 pomarańcza
▪️2 laski cynamonu
▪️Goździki
▪️Anyż
▪️Miód
▪️2 l wody

Sposób przygotowania

Pomarańcze wyparzamy i kroimy na plasterki.
Suszone owoce płuczemy, a następnie zalewamy zimną wodą.
Odstawiamy na godzinę.
Do suszonych owoców dodajemy przyprawy.
Przykrywamy garnek i doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 20 minut na małym ogniu.
Wyłączamy , dodajemy pomarańcze.
Doprawiamy do smaku miodem i sokiem z cytryny.

Kilka porad:
Kupując suszone owoce, sprawdzajcie, czy nie są wędzone.
Najlepszy będzie duży garnek, ponieważ suszone owoce pęcznieją.
Jeśli smak jest zbyt intensywny, można go rozcieńczyć wodą.
Możecie go przygotować dzień wcześniej, pozostawiając owoce, aby nabrał dodatkowego smaku.
Przechowujemy kompot w chłodnym miejscu.

Kompot wigilijny z suszu z przyprawami korzennymi i pomarańczami przepis

Smacznego 💛

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close