Składniki
-500 g płatów śledziowych
-250 g przecieru pomidorowego
-4-5 suszonych śliwek
-4 łyżki octu winnego
-4 cebule
-5 łyżek oleju
-4 liście laurowe
-3 ziela angielskie
-3 ziarenka pieprzu
-2 łyżeczki cukru
-sól, pieprz
Sposób przygotowania
łaty śledziowe moczymy w wodzie przez około 3 godz. Po 3 godzinach odsączamy jeśli są mocno słone wymieniamy wodę ponownie i moczymy dłużej. Następnie kroimy na kawałki. Cebulę obieramy kroimy w piórka.
Rozgrzewamy olej na patelni dodajemy cebule chwilę smażymy i dodajemy liście laurowe ziele angielskie ziarenka pieprzu.
Wszystko razem podsmażamy, aż cebula zmięknie.
Następnie dodajemy śliwki chwilę smażymy i dodajemy przecier pomidorowy.Ponownie chwile smażymy dodajemy ocet winny i doprawiamy do smaku solą pieprzem i cukrem. Podduszamy kilka minut i studzimy.
Ostudzone przekładamy do miseczki i mieszamy ze śledziami. Zostawiamy do zamarynowania w miseczce lub przekładamy do słoika i zostawajmy na minimum 24 godziny żeby smaki się przegryzły.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka
Wygląda zachęcająco.
Dziękuję 🙂