
Śledzie po kaszubsku
Pyszne śledzie po kaszubsku w sosie pomidorowym idealne nie tylko na święta.
Przepis jest prosty szybki i można przygotować kilka dni wcześniej.
Składniki
- 500 g płatów śledziowych
- 250 g przecieru pomidorowego
- 4-5 suszonych śliwek
- 4 łyżki octu winnego
- 4 cebule
- 5 łyżek oleju
- 4 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 3 ziarenka pieprzu
- 2 łyżeczki cukru
- Sól, pieprz
Potrzebne będą :
Deska do krojenia, nóż, patelnia, miska lub słoiczki.
Sposób przygotowania
Płaty śledziowe moczymy w wodzie przez około 3 godz. Po 3 godzinach odsączamy jeśli są mocno słone wymieniamy wodę ponownie i moczymy dłużej. Następnie kroimy na kawałki. Cebulę obieramy kroimy w piórka.
Rozgrzewamy olej na patelni dodajemy cebule chwilę smażymy i dodajemy liście laurowe ziele angielskie ziarenka pieprzu.
Wszystko razem podsmażamy, aż cebula zmięknie.
Następnie dodajemy śliwki chwilę smażymy i dodajemy przecier pomidorowy.Ponownie chwile smażymy dodajemy ocet winny i doprawiamy do smaku solą pieprzem i cukrem. Podduszamy kilka minut i studzimy.
Ostudzone przekładamy do miseczki i mieszamy ze śledziami. Zostawiamy do zamarynowania w miseczce lub przekładamy do słoika i zostawajmy na minimum 24 godziny żeby smaki się przegryzły.


Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka
Wygląda zachęcająco.
Dziękuję 🙂