Pyszne śledzie po kaszubsku w sosie pomidorowym idealne nie tylko na święta.
Przepis jest prosty szybki i można przygotować kilka dni wcześniej.
Śledzie po kaszubsku przepis:
Składniki:
500 g płatów śledziowych
250 g przecieru pomidorowego
4 łyżki octu winnego
4 cebule
5 łyżek oleju
4 liście laurowe
3 ziela angielskie
3 ziarenka pieprzu
2 łyżeczki cukru
Sól, pieprz
Potrzebne będą :
Deska do krojenia, nóż, patelnia, miska lub słoiczki.
Sposób przygotowania:
Płaty śledziowe moczymy w wodzie przez około 3 godz. Po 3 godzinach odsączamy jeśli są mocno słone wymieniamy wodę ponownie i moczymy dłużej. Następnie kroimy na kawałki. Cebulę obieramy kroimy w piórka.
Rozgrzewamy olej na patelni dodajemy cebule chwilę smażymy i dodajemy liście laurowe ziele angielskie ziarenka pieprzu.
Wszystko razem podsmażamy, aż cebula zmięknie.
Następnie dodajemy przecier pomidorowy chwile smażymy dodajemy ocet winny i doprawiamy do smaku solą pieprzem i cukrem. Podduszamy kilka minut i studzimy.
Ostudzone przekładamy do miseczki i mieszamy ze śledziami. Zostawiamy do zamarynowania w miseczce lub przekładamy do słoika i zostawajmy na minimum 24 godziny żeby smaki się przegryzły.


Wygląda zachęcająco.
Dziękuję 🙂