Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku przepis

Pyszne śledzie po kaszubsku w sosie pomidorowym idealne nie tylko na święta.

Przepis jest prosty szybki i można przygotować kilka dni wcześniej.

Śledzie po kaszubsku przepis:

Składniki:

  • 500 g płatów śledziowych
  • 250 g przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki octu winnego
  • 4 cebule
  • 5 łyżek oleju
  • 4 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 3 ziarenka pieprzu
  • 2 łyżeczki cukru
  • Sól, pieprz
Potrzebne będą

Deska do krojenia, nóż, patelnia, miska lub słoiczki.

Sposób przygotowania:

Płaty śledziowe moczymy w wodzie przez około 3 godz. Po 3 godzinach odsączamy jeśli są mocno słone wymieniamy wodę ponownie i moczymy dłużej. Następnie kroimy na kawałki. Cebulę obieramy kroimy w piórka.

Rozgrzewamy olej na patelni dodajemy cebule chwilę smażymy i dodajemy liście laurowe ziele angielskie ziarenka pieprzu.

Wszystko razem podsmażamy, aż cebula zmięknie.

Następnie dodajemy przecier pomidorowy chwile smażymy dodajemy ocet winny i doprawiamy do smaku solą pieprzem i cukrem. Podduszamy kilka minut i studzimy.

Ostudzone przekładamy do miseczki i mieszamy ze śledziami. Zostawiamy do zamarynowania w miseczce lub przekładamy do słoika i zostawajmy na minimum 24 godziny żeby smaki się przegryzły.

Śledzie po kaszubsku przepis
Śledzie po kaszubsku najlepszy przepis

Smacznego !

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

2 komentarzy
Najstarszy
Najnowszy Najczęściej głosowane
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
malgoskawkuchni
9 miesięcy temu

Wygląda zachęcająco.

Przewiń do góry

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close