Śledzie pod pierzynką

Śledzie pod pierzynką pyszna warstwowa sałatka, która jest prosta i szybka w przygotowaniu, a dodatkowo pięknie się prezentuje.

Śledzie pod pierzynką przepis:

Składniki:

6 solonych pojedynczych grubych  płatów śledziowych (a’la matias)

5 jajek ugotowanych na twardo

3 ziemniaki ugotowane (ok 400g)

4 ogórki kiszone

4 buraki czerwone ugotowane (ok 500 g)

1 cebula

Pęczek szczypiorku

Sól, pieprz

Majonez

Potrzebne będą :

Garnek, deska do krojenia, nóż, duża salaterka lub słoiczki, tarka.

Sposób przygotowania:

Płaty śledziowe myjemy następnie zalewamy wodą na około3 godziny. Po 3 godzinach odsączamy jeśli są mocno słone wymieniamy wodę ponownie i moczymy dłużej.

Ogórki ziemniaki oraz cebule kroimy  w kostkę.

Buraki i jajka ścieramy na tarce z grubymi oczkami.

Na dnie słoiczków, pucharków lub dużej salaterki układamy warstwowo :

-śledzie

-cebule

smarujemy cienko majonezem

-ziemniaki 

-starte buraczki

posypujemy solą i pieprzem

-ogórki

smarujemy cienko majonezem

-starte jajka

dekorujemy szczypiorkiem

Śledzie pod pierzynką pyszna warstwowa sałatka
Śledzie pod pierzynką przepis

Smacznego !

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka

2 komentarzy
Najstarszy
Najnowszy Najczęściej głosowane
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Danuta
1 miesiąc temu

Cudna,zrobię w tym roku😀pozdrawiam

Przewiń do góry

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close