Śledzie pod pierzynką pyszna warstwowa sałatka, która jest prosta i szybka w przygotowaniu, a dodatkowo pięknie się prezentuje.
Śledzie pod pierzynką przepis:
Składniki:
6 solonych pojedynczych grubych płatów śledziowych (a’la matias)
5 jajek ugotowanych na twardo
3 ziemniaki ugotowane (ok 400g)
4 ogórki kiszone
4 buraki czerwone ugotowane (ok 500 g)
1 cebula
Pęczek szczypiorku
Sól, pieprz
Majonez
Potrzebne będą :
Garnek, deska do krojenia, nóż, duża salaterka lub słoiczki, tarka.
Sposób przygotowania:
Płaty śledziowe myjemy następnie zalewamy wodą na około3 godziny. Po 3 godzinach odsączamy jeśli są mocno słone wymieniamy wodę ponownie i moczymy dłużej.
Ogórki ziemniaki oraz cebule kroimy w kostkę.
Buraki i jajka ścieramy na tarce z grubymi oczkami.
Na dnie słoiczków, pucharków lub dużej salaterki układamy warstwowo :
-śledzie
-cebule
smarujemy cienko majonezem
-ziemniaki
-starte buraczki
posypujemy solą i pieprzem
-ogórki
smarujemy cienko majonezem
-starte jajka
dekorujemy szczypiorkiem


Cudna,zrobię w tym roku😀pozdrawiam
Dziękuję i polecam jest naprawdę pyszna 🙂