Ryba pieczona pod kruszonką to szybki przepis na pyszną rybę.
Możecie użyć dowolnej ulubionej ryby. Ja robiłam z łososia i polędwicy z dorsza obie ryby uwielbiam i polecam ryba jest soczysta, a panierka chrupiąca.
Ryba pieczona pod kruszonką przepis:
Składniki:
1 filet z łososia około 600 g (lub dowolna ulubiona ryba np. polędwiczka lub filet z dorsza, filet z pstrąga)
Sól, pieprz
Oliwa
Kruszonka
40 g masła
50 g bułka tarta
20 g pestki dyni
10 g słonecznika
Skórka z połowy cytryny
1 ząbek czosnku
0,5 papryczki chili
15 g parmezan
Sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Rybę delikatnie polewamy odrobiną oliwy i przyprawiamy z każdej strony solą pieprzem. Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.
Masło roztapiamy.
Czosnek oraz papryczkę chili drobno siekamy, a parmezan ścieramy na tarce z drobnymi oczkami. Wszystko razem łączymy w misce dodajemy roztopione masło, sól i pieprz oraz odrobinę soku z cytryny.
Kruszonkę równomiernie rozprowadzamy na filecie delikatnie dociskając. Na wierzchu układamy małe kawałeczki masła.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 C na ok. 12-15 min jeśli ryba jest cienka grubsza ryba będzie piekła się około 20 min. Najlepiej obserwować.


Polędwiczka z dorsza.


Filet z łososia.