Ryba pieczona pod kruszonką

Ryba pieczona pod kruszonką to szybki przepis na pyszną rybę. Możecie użyć dowolnej ulubionej ryby.
Ja robiłam z łososia i polędwicy z dorsza obie ryby uwielbiam i polecam ryba jest soczysta, a panierka chrupiąca.

Ryba pieczona pod kruszonką to szybki przepis na pyszną rybę.
Możecie użyć dowolnej ulubionej ryby.
Ja robiłam z łososia i polędwicy z dorsza obie ryby uwielbiam i polecam ryba jest soczysta, a panierka chrupiąca.

Składniki

-1 filet z łososia  około 600 g
(lub dowolna  ulubiona ryba np. polędwiczka
lub filet z dorsza, filet z pstrąga)  
-sól, pieprz
-oliwa
Kruszonka
-40 g masła
-50 g bułka tarta
-20 g pestki dyni
-10 g słonecznika
-skórka z połowy cytryny
-1 ząbek czosnku
-0,5 papryczki chili
-15 g parmezan
-sok z cytryny

Sposób przygotowania

Rybę delikatnie polewamy odrobiną oliwy i przyprawiamy z każdej strony solą pieprzem. Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.
Masło roztapiamy.
Czosnek oraz papryczkę chili drobno siekamy, a parmezan ścieramy na tarce z drobnymi oczkami. Wszystko razem łączymy w misce dodajemy roztopione masło, sól i pieprz oraz odrobinę soku z cytryny.
Kruszonkę równomiernie rozprowadzamy na filecie delikatnie dociskając. Na wierzchu układamy małe kawałeczki masła.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 C na ok. 12-15 min jeśli ryba jest cienka grubsza ryba będzie piekła się około 20 min. Najlepiej obserwować.

Przepis na rybę pieczoną pod kruszonką

Polędwiczka z dorsza.

pyszna ryba pieczona pod kruszonką

Filet z łososia.

Smacznego 💛

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

1 thoughts on “Ryba pieczona pod kruszonką”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close