Kapusta wigilijna z grzybami

Kapusta wigilijna z grzybami to u mnie obowiązkowe danie na wigilię.

Jest to tradycyjny uniwersalny i prosty przepis.

Taką kapustę można również wykorzystać jako farsz do pierogów pasztecików czy krokietów.

Kapusta wigilijna z grzybami przepis:

Składniki:

800 g kapusty kiszonej

80 g suszonych grzybów np. borowików

1 mała marchewka

1 cebula

3 liście laurowe

2 ziela angielskie

3 ziarenka pieprzu

2 kulki jałowca

Sól, pieprz

olej

Potrzebne będą :

Garnek, nóż, tarka, patelnia, miska.

Sposób przygotowania:

Suszone borowiki płuczemy zalewamy wodą moczymy kilka godzin a najlepiej przez cała noc. Następnie gotujemy około 20 – 30 min. Grzyby odsączamy zostawiając płyn następnie kroimy w kawałki.

Kapustę kiszoną odciskamy jak jest mocno kwaśna płuczemy wodą następnie kroimy.

Cebulę drobno kroimy podsmażamy na oleju na rumiano.

Marchewkę obieramy ścieramy na tarce o grubych oczkach

Wszystko przekładamy do garnka dodajemy ziele angielskie liście laurowe jałowiec zalewamy jedną szklanką wywaru z grzybów oraz dwoma szklankami wody mieszamy i dusimy na małym ogniu około godziny, aż kapusta zmięknie co jakiś czas mieszając.

Kapusta wigilijna z grzybami przepis

Smacznego !

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  i Facebooku.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka

0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przewiń do góry

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close