Kapusta wigilijna z grzybami to u mnie obowiązkowe danie na wigilię.
Jest to tradycyjny uniwersalny i prosty przepis.
Taką kapustę można również wykorzystać jako farsz do pierogów pasztecików czy krokietów.
Kapusta wigilijna z grzybami przepis:
Składniki:
800 g kapusty kiszonej
80 g suszonych grzybów np. borowików
1 mała marchewka
1 cebula
3 liście laurowe
2 ziela angielskie
3 ziarenka pieprzu
2 kulki jałowca
Sól, pieprz
olej
Potrzebne będą :
Garnek, nóż, tarka, patelnia, miska.
Suszone borowiki płuczemy zalewamy wodą moczymy kilka godzin a najlepiej przez cała noc. Następnie gotujemy około 20 – 30 min. Grzyby odsączamy zostawiając płyn następnie kroimy w kawałki.
Kapustę kiszoną odciskamy jak jest mocno kwaśna płuczemy wodą następnie kroimy.
Cebulę drobno kroimy podsmażamy na oleju na rumiano.
Marchewkę obieramy ścieramy na tarce o grubych oczkach
Wszystko przekładamy do garnka dodajemy ziele angielskie liście laurowe jałowiec zalewamy jedną szklanką wywaru z grzybów oraz dwoma szklankami wody mieszamy i dusimy na małym ogniu około godziny, aż kapusta zmięknie co jakiś czas mieszając.





