Składniki
Blaszka 28X28
Masa serowa:
-1 kg sera białego mielonego
-200 ml śmietanki 30%
-15 g żelatyny
-100 ml mleka
-40 g cukru waniliowego
-4 -5 łyżek cukru pudru (do smaku)
Mus:
-500 g truskawek
-1,5 opakowania galaretki truskawkowej
-200 ml wody.
Dodatkowo:
-około 100 g biszkoptów
Sposób przygotowania
Żelatynę rozpuszczamy w mleku odstawiamy do ostudzenia.
Kiedy żelatyna stygnie przygotowujemy masę serową. W misce mieszamy ser z cukrem waniliowym i cukrem pudrem następnie powoli dodajemy przestudzoną żelatynę i mieszamy dokładnie na gładką masę bez grudek.
W osobnej misce ubijamy śmietankę na puszystą masę.
Następnie dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki tylko do połączenia składników.
Wykładamy na biszkopty.
Mus:
Truskawki miksujemy w malakserze lub drobno kroimy przekładamy do garnka, dodajemy wodę i doprowadzamy do wrzenia gotujemy kilka minut, wsypujemy galaretkę dokładnie mieszamy, aż galaretka się rozpuści.
Opcjonalnie dosładzamy.
Odstawiamy do delikatnego zgęstnienia.
Jak zacznie się lekko ścinać wylewamy równo na sernik.
Wstawiamy do lodówki do stężenia. Dekorujemy truskawkami miętą.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka