Składniki
-0,5 kg drobnych młodych ziemniaków
-3 ogórki małosolne
-6 rzodkiewek
-1 cebula czerwona
-0,5 pęczka szczypiorku i koperku
-100 g boczku wędzonego
surowego w plastrach
Sos
-0,5 pęczka koperku
-4 łyżki oliwy z oliwek
-1 łyżka octu winnego
-1 łyżeczka miodu
-1-2 ząbki czosnku
-sól i pieprz
Sposób przygotowania
Ziemniaki dokładnie myjemy gotujemy. Następnie przekrajamy na pół.
Rzodkiewki i ogórki kroimy w cienkie plastry. Cebulę kroimy w piórka.
Koper i szczypiorek drobno siekamy.
Na zimnej patelni rozkładamy plasterki boczku ustawiamy średnią moc palnika i powoli smażymy, aż tłuszcz się wytopi, a boczek będzie chrupiący.
Odsączmy na ręczniku papierowym. Następnie kruszymy na mniejsze kawałki.
Całość przekładamy do miski i mieszamy.
W międzyczasie przygotowujemy sos.
Wszystkie składniki miksujemy doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W razie gdyby sos był zbyt gęsty dodajemy więcej oliwy.
Sałatkę polewamy sosem i ponownie mieszamy.
Smacznego 💛
Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na Instagramie Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub blogu cytrynowa babeczka